Un film din Bolivia a câştigat Trofeul Transilvania la TIFF. Sud-americanii au luat şi Premiul Publicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alejandro Loayza Grisi. FOTO TIFF
Alejandro Loayza Grisi. FOTO TIFF

Filmul bolivian „Casa Noastră”/Utama a câştigat Trofeul Transilvania sâmbătă seară, la gala de închidere a celei de-a 21-a ediţii a TIFF, festival organizat la Cluj. Sud-americanii mai pleacă şi cu un alt premiu.

Este pentru prima dată când un film câştigă la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) atât marele trofeu, dar şi Premiul Publicului. În plus, regizorul Alejandro Loayza Grisi pleacă de la Cluj cu premiul de 10.000 de euro. Filmul îi are în distribuţie pe José Calcina, Luisa Quispe, Candelaria Quispe, Placide Ali, Felix Ticona, Santos Choque şi Jorge Yucra Nogales. 

Povestea lungmetrajului este una originală: în mijlocul stepei boliviene, doi vârstnici din tribul Quechua au parte de o existenţă lipsită de evenimente, cu fiecare zi aidoma celei dinaintea ei. Dar o secetă neobişnuit de lungă le ameninţă traiul şi Virginio şi Sisa se trezesc în faţa unei grele alegeri: să reziste sau să capituleze în faţa trecerii timpului? Când nepotul lor, Clever, li se alătură, toţi trei trebuie să înfrunte în propriu-i fel natura, necesitatea schimbării şi însuşi sensul vieţii.

Regizorul sud-american a urcat pe scena galei pentru a ridica Trofeul Transilvania, înmânat de actriţa islandeză Halldóra Geirharðsdóttir, membră a Juriului Competiţiei Oficiale, alături de regizorul Bogdan George Apetri, producătoarea Gülin ÜstÜn, regizorul Srdan Golubović şi Carlos Rodríguez Ríos,directorul Festivalului de Film de Autor din Barcelona.

Vizibil emoţionat, el a ţinut să le mulţumească organizatorilor. „În primul rând aş vrea să vă mulţumesc foarte mult, e o onoare să fiu aici. Chiar aveţi un festival special şi trebuie să vă bucuraţi de el aşa cum se cuvine. Vă mulţumesc”, a spus bolivianul.

Organizatorii TIFF nu au uitat-o nici pe Maia Morgenstern, care a fost răsplătită cu Premiul de Excelenţă la Gala de Închidere TIFF 2022. Ea a fost omagiată pentru cele patru decenii de carieră dedicate scenei şi marelui ecran. Modestă, apreciata actriţă a ţinut să le mulţumească tuturor celor care au contribuit şi au ajutat-o să se dezvolte ca actriţă şi i-au susţinut cariera artistică.

Maia Morgenstern

Maia Morgenstern a fost aclamată la Cluj. FOTO: TIFF

„Este nevoie de un asemenea moment pentru a-mi da seama cât de profund recunoscătoare sunt tuturor întâlnirilor cu mari sau în devenire mari creatori de film şi creatori de artă. Lor le datorez existenţa mea, şlefuirea, ceea ce sunt eu azi, dar şi ceea ce aş vrea să devin şi mâine. Acest moment al omagiului mă emoţionează foarte profund, în mod sincer. E un moment al evaluării. Când te întrebi, la ce a trebuit să renunţi? Şi sunt profund recunoscătoare TIFF şi tuturor celor care au făcut posibil acest moment. Sunt recunoscătoare fiecăruia dintre dumneavoastră!”, a spus actriţa, în aplauzele asistenţei.

A fost o seară plină pentru Maia Morgenstern, care a mai urcat pe scenă alături de Victor Canache, regizorul filmului „Capra cu trei iezi”, şi Luana Georgiţă. Actriţa joacă un rol principal în lungemtrajul răsplătit cu premiul publicului pentru cel mai popular film românesc de la TIFF.

maia capra cu trei iezi

Maia Morgenstern, alături de Victor Canache, regizorul filmului „Capra cu trei iezi”, şi Luana Georgiţă. 

Un islandez, Guðmundur Arnar Guðmundsson, a câştigat premiul pentru cea mai bună regie cu „Făpturi de vis” (Beautiful Beings), iar Bogdan George Apetri, regizorul Miracol, a luat premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de euro.

Cel mai bun film românesc de debut la TIFF în Competiţia Zilele Filmului Românesc a fost câştigat de filmul „Crai Nou”şi a fost ridicat de distribuitorul filmului, Alexandra Buzoianu. Juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film s-a decis: „Imaculat”, regizat de Monica Stan şi George Chiper - Lillermark, a fost cel mai bun film din secţiunea Zilele Filmului Românesc în viziunea lor. În schimb, cel mai bun documentar (competiţia What’s up, Doc?) a fost declarat „Pentru mine tu eşti Ceauşescu, regizat de Sebastian Mihăilescu.

Actorii Laura Müller şi Schemci Lauth au fost premiaţi pentru rolul din „Amanţi de o noapte” (The night belongs to lovers) pentru cea mai bună interpretare, iar Mihai Dragolea a fost câştigătorul Premiului Zilele Filmului Românesc în secţiunea Scurtmetraj pentru „Aurică, viaţă de câine”

Vă mai recomandăm şi:

Alexandru Papadopol, despre rolul de preot înşelat de soţie cu un elev: „Acolo nu se poate face film despre aşa ceva”

„Nasty”, documentarul dedicat marelui tenisman Ilie Năstase: „Am făcut ce-am vrut eu”. De ce nu a acceptat oferta de a juca pentru SUA VIDEO

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite