Un autor jamaican a câştigat, în premieră, Premiul Booker pentru ficţiune (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Marlon James a devenit, marţi seară, primul jamaican care a câştigat celebrul premiu Man Booker (cunoscut şi sub denumirea simplă de „Premiul Booker”) pentru ficţiune, cu romanul „A Brief History of Seven Killings” (Un Scurt Istoric a 7 Crime), ce gravitează în jurul unei tentative fictive de asasinat a celebrului cântăreţ Bob Marley.

Marlon James (44 de ani) are deja două romane la activ, printre care „The Book of Night Women” (Cartea Femeilor de Noapte) şi „John Crow's Devil” (Diavolul lui John Crow). 

Premiul a fost acordat de un juriu mixt de autori şi critici literari, prezidat de criticul Michael Wood şi avându-i în componenţă, printre alţii, pe Frances Osborne şi John Burnside.

image

Printre ceilalţi autori ce au ajuns pe lista restrânsă a nominalizărilor la premiu se numără Hanya Yanagihara cu „A Little Life” (O Mică Viaţă), Tom McCarthy pentru „Satin Island” (Insula de Satin), Sunjeev Sahota cu „The Year of the Runaways” (Anul Fugarilor) şi Chigozie Obioma pentru „The Fishermen” (Pescarii).

Romanul câştigător a fost categorizat de către juriu drept „o lucrare excepţională”, preşedintele juriului, Michael Wood, remarcând că „este (o carte) captivantă, violentă, ce foloseşte un limbaj dur”. El a adăugat că decizia juriului a fost unanimă.

„A Brief History of 7 Killings” are ca premisă o tentativă de asasinat asupra celebrului cântăreţ Bob  Marley, în Jamaica anilor '70, şi urmăreşte urmările sociale ale acesteia asupra traficului de droguri din New York-ul anilor 80 şi a Jamaicăi anilor '90. HBO a achiziţionat drepturile de autor pentru producerea unui viitor serial bazat pe roman, despre care nu au fost anunţate detalii. 

image

Premiul Booker a fost decernat în fiecare an începând cu 1969 celui mai bun roman original de ficţiune scris de un autor din zona Commonwealth-ului, Irlandei şi a statului Zimbabwe. 

Restricţia a fost abandonată în 2013, premiul fiind acum acordat celui mai bun roman de ficţiune scris în limba engleză. Printre lucrările care au câştigat premiul de-alungul timpului se numără „Schindler's Ark” de Thomas Keneally - adaptat ulterior în celebrul film „Lista lui Schindler” - „Midnight's Children” (Copiii din miez de noapte) de Salman Rushdie, şi „Life of Pi” (Viaţa lui Pi) de Yann Martel. 

Premiul Booker a fost decernat în fiecare an începând cu 1969 celui mai bun roman original de ficţiune scris de un autor din zona Commonwealth-ului, Irlandei şi a statului Zimbabwe. Restricţia a fost abandonată în 2013, premiul fiind acum acordat celui mai bun roman de ficţiune scris în limba engleză. 

Printre lucrările care au câştigat premiul de-a lungul timpului se numără „Schindler's Ark” de Thomas Keneally - adaptat ulterior în celebrul film „Lista lui Schindler” - „Midnight's Children” (Copiii din miez de noapte) de Salman Rushdie, şi „Life of Pi” (Viaţa lui Pi) de Yann Martel. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite