Trupul artistului spaniol Salvador Dali va fi deshumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un judecător din Madrid a decis deshumarea lui Salvador Dali pentru prelevarea de probe ADN, necesare într-un proces de stabilire a paternităţii, informează bbc.com

După 28 de ani de la moartea artistului, o femeie din Spania pretinde că este fiica celebrului pictor Salvador Dali. Maria Pilar Abel Martínez (61) spune că mama sa şi artistul s-au întâlnit în 1950 când aceasta lucra pentru o familie care îşi petrecea verile în Cadaqués, în apropiere de Portlligat unde se află şi astăzi casa lui Dali, transformată între timp în muzeu, informează theguardian.com.  

Mama lui Martínez a demisionat în 1955, când s-a mutat în alt oraş şi s-a căsătorit cu un alt bărbat, conform bbc.com.

Pe cei doi „i-a legat o prietenie care s-a transformat într-o iubire clandestină”, a afirmat Martínez în documentele prezentate unei curţi din Madrid, după cum informează The Guardian. La acea vreme, Salvador Dali era deja căsătorit cu Gala, femeia alături de care şi-a petrecut toată viaţa şi cu care nu a avut copii.

Pilar Abel ar fi început acest demers în urma comentariilor repetate ale mamei sale, Antonia, care îi spunea că este fiica lui Dali. Aceasta a făcut un test ADN în 2007, în Madrid, folosind bucăţi din pielea şi părul artistului pe care le-a obţinut din masca mortuară a acestuia, însă rezultatele au fost neconcludente. 

Martínez a apelat de asemenea şi la prietenul şi biograful oficial al lui Dali, Robert Descharnes, ambii punându-se de acord ca Martínez să mai facă un test, de această dată, în Paris. Femeia a declarat însă că nu a primit rezultatele acestui test. În 2008, fiul lui Robert Descharnes, Nicolas, a respins cererea femeii pe motiv că doctorul din Paris care s-a ocupat de testul de paternitate i-ar fi transmis rezultatele testului care ar fi fost negative. 

Procesul a fost intentat administraţiei publice şi financiare spaniole, precum şi Fundaţiei Dali, după cum scrie The Guardian. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite