Trei tineri „minune“, invitaţi ai Orchestrei de Cameră Radio

0
0

Miercuri, 16 octombrie, pe scena Sălii Radio vor evolua trei tineri distinşi cu premii la cele mai importante competiţii din străinătate: Mircea Dumitrescu (15 ani) – vioară, Alexandra Bobeico (17 ani) – vioară şi Cadmiel Boţac (16 ani) – pian

De la ora 19.00 pe scena Sălii Radio, alături de Orchestra de Cameră Radio (OCR) şi sub bagheta dirijorului principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România – Tiberiu Soare – vor concerta Mircea Dumitrescu, Alexandra Bobeico şi Cadmiel Bolţac, trei dintre tinerii care se antrenează zi de zi pentru a putea urca pe marile scene ale lumii.

Programul serii se va deschide cu Simfonia Jucăriilor, o transpunere sonoră a farmecului copilăriei, care poartă semnătura tatălui marelui Amadeus: Leopold Mozart. Repertoriul evenimentului va fi completat de Wolfgang Amadeus MozartConcertul nr. 7 în re major pentru vioară şi orchestră – interpretat de Mircea Dumitrescu, Henri VieuxtempsConcertul nr. 5 în la minor pentru vioară şi orchestră (în interpretarea Alexandrei Bobeico) şi Felix MedelssohnConcertul nr.1 în sol minor pentru pian şi orchestră (interpretat de Cadmiel Boţac).

Mircea Dumitrescu, 50 de premii I

Tânărul violonist Mircea Dumitrescu studiază la Colegiul Naţional „George Enescu“ şi este bursier al programului „Tinere Talente“ derulat de „Fundaţia Principesa Margareta a României“. Pentru performanţe deosebite a primit „Diplomă de Excelenţă” atât din partea Guvernului României, cât şi din partea Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni de la Roma. 

image

Mircea Dumitrescu are un palmares impresionant de premii naţionale şi internaţionale:  deţine 50 de premii I (dintre care 15 obţinute în afara ţării). Tânărul violonist a participat la mai multe ediţii ale unor competiţii internaţionale, printre care se numără Concursul „Alice Bel Colle“, Acqui Terme – Italia, Concursul Internaţional „Giovani Talenti“, San Bartolomeo al Mare – Italia, Concursul Internaţional „Vittoria Caffa Righetti“, Cortemilia - Italia.

Alexandra Bobeico, turneu prin Boemia

În 2013, Concursul Internaţional „Concertino“, Praga - Cehia, organizat de Radiodifuziunea Cehă în colaborare cu Uniunea Europeană de Radio, a fost câştigat de tânăra violonistă Alexandra Bobeico, care a obţinut două distincţii - Premiul I şi premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrării impuse. 

Alexandra a câştigat primul său Premiu I la vârsta de 9 ani, la prima ediţie a Concursului „Jurjac“ - Botoşani, dar are o adevărată colecţie de distincţii obţinute la concursuri naţionale şi internaţionale: Marele Premiu la Concursul Internaţional de Interpretare Muzicală „Remember Enescu“, Sinaia - 2011, Premiul I şi Premiul special UCMR la Concursul Naţional de interpretare „Paul Constantinescu“, 2011 - Ploieşti, Marele Premiu şi Premiul Radio România Muzical la Concursul Naţional „Victor Giuleanu“, Bucureşti - 2011, Premiul I la Concursul Internaţional „Gianluca Campocchiaro“,  Pedara, Italia – 2012.

După numeroase apariţii în recitaluri şi pe scenele de concurs, Alexandra a debutat ca solistă la 10 ani într-un concert cu Orchestra Simfonică din Galaţi. În acest an, premiul obţinut la competiţia de la Praga i-a oferit ocazia de a participa la Gala Concursului, desfăşurată în Sala Dvořák a Palatului Rudolfinum, în compania Orchestrei Filarmonice de Cameră a Boemiei de Sud, evoluţie urmată de un turneu de recitaluri şi concerte prin oraşe din Boemia. 

image

     

Alexandra Bobeico abordeaza şi domeniul cameral, cu care s-a familiarizat ca bursieră a proiectului „SoNoRo – Interferenţe“ desfăşurat anul trecut la Montepulciano, Italia şi în 2013 la Portul Cultural Cetate, România, unde cursurile au fost susţinute de muzicieni de prestigiu: Răzvan Popovici (violă), Diana Ketler (pian), Corinne Chapelle şi Andrej Bielow (vioară), David Cohen şi Bjorg Lewis (violoncel). În cadrul proiectului „SoNoRo Conac 2013“, Alexandra a susţinut o serie de recitaluri în diverse oraşe ale ţării şi în Cehia, Republica Moldova şi Italia.

Cadmiel Bolţac, Menţiune de Onoare

Interpret multi-premiat, Cadmiel Bolţac este elev în clasa a XI-a a Liceului de muzică „Sigismund Toduţă”, Cluj-Napoca, la clasa condusă de binecunoscutul pianist Daniel Goiţi. În Sighetu-Marmaţiei, oraşul său natal, Cadmiel a început studiul pianului la vârsta de 4 ani şi are o adevărată colecţie formată din cele mai înalte distincţii: Marele Premiu la Concursul Internaţional de Game şi Studii „Tineri Virtuozi“, Zagreb - 2008, Premiul Kiwanis - 2010, Premiul I la Concursul Naţional de Pian „Dinu Lipatti“ - 2010,  Premiul I la Concursul Internaţional „Lions European“ - 2013, Premiul I la ultimele cinci ediţii ale Olimpiadei Naţională de Muzică şi multe altele. În acest an tânărul pianist a obţinut Menţiunea de Onoare la dificilul Concurs Internaţional „Concertino Praga“.

Până în prezent, pianistul Cadmiel Boţac a încântat publicul în recitalurile susţinute în Sighetul Marmaţiei, Zalău, Baia Mare, Cluj-Napoca, Piatra Neamţ, Sibiu, Suceva, Sala Mică a Ateneului Român şi în alte locuri din ţară, în Boston, Luxemburg, Zagreb, Italia (în cadrul festivalului SoNoRo 2012), Franţa, Anglia. Apreciat pentru interpretările sale, tânărul interpret a fost invitat şi reinvitat să concerteze în compania orchestrelor simfonice ale Filarmonicii de Stat „Transilvania“, Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti“ Satu-Mare şi pe scena Ateneului Român împreună cu Romanian Sinfonietta Orchestra.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite