The Gurdjieff Folk Instruments Ensemble la Sala Radio, primul concert de muzică spirituală, cu instumente armeneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ansamblul Gurdjieff va concerta pe 26 martie la Sala Radio
Ansamblul Gurdjieff va concerta pe 26 martie la Sala Radio

Ansamblul Gurdjieff a fost fondat în 2008 de pianistul şi compozitorul armean Levon Eskenian şi poartă numele filosofului, autorului şi compozitorului Georges Ivanovitch Gurdjieff. Acesta s-a născut în oraşul armean Gyumri (numit odinioară Alexandropol), situat la graniţa de azi a Armeniei cu Turcia. Concertul va avea loc pe 26 martie la Sala Radio.

După anii de explorare cu grupul său “Căutătorii adevărului”, Gurdjieff a adus în Vest o învăţătură necunoscută până atunci despre posibila dezvoltare spirituală a Omului, învăţătură care poate fi urmată în condiţiile vieţii de zi cu zi. El a numit acea învăţătură “A patra cale”.

Repertoriul său muzical are la bază muzica pe care a întâlnit-o în Armenia, Caucaz, Orientul Mijlociu şi prin multe părţi din Asia Centrală, India şi nordul Africii. În aceste călătorii a fost adesea şi martorul unor dansuri executate în timpul ritualurilor sacre din temple antice.

Marea majoritate a muzicii lui Gurdjieff a fost compusă între 1924 şi 1927, în colaborare cu compozitorul şi pianistul rus Thomas de Hartmann. Gurdjieff a dictat conţinutul fiecărei melodii lui Thomas de Hartmann, unul dintre elevii săi, iar de Hartmann a reuşit să le transcrie în partituri muzicale. Din această colaborare au rezultat în jur de 200 de piese şi fragmente muzicale.

Până în prezent, compoziţiile lui Gurdjieff au fost studiate în America şi Europa de Vest, în marea majoritate datorită transcripţiilor făcute de Thomas de Hartmann pentru pian. Dintre pianiştii care au interpretat piesele pentru pian enumerăm: Laurence Rosenthal, Charles Ketcham, Linda Daniel Spitz, Alain Kremsky, Keith Jarett, Alessandra Celletti.

Pianistul şi compozitorul Levon Eskenian a fondat ansamblul cu scopul de a crea aranjamente etnografic autentice pentru muzica compusă iniţial pentru pian. Abordarea artistică a lui Eskenian merge astfel dincolo de partitura tipărită şi sondează tradiţiile muzicale cu care Gurdjieff s-a întâlnit în anii călătoriilor sale. Bucăţile muzicale pe care Eskenian le-a selectat îşi au rădăcinile în folclorul şi muzica spirituală armeană, greacă, arabă, kurdă, asiriană şi caucaziană. Re-aranjamentele muzicale au fost făcute având în vedere păstrarea autenticităţii lor şi astfel abordarea compoziţiilor lui Gurdjieff este facută din perspectiva sonorităţii bogate oferite de interpretarea cu instrumente muzicale autentice, tradiţionale.

În 2011, binecunoscuta companie de înregistrări, ECM, a scos CD-ul “Music of Georges I. Gurdjieff”, iar după lansarea discului ansamblul a primit o mulţime de premii şi recunoaşteri din partea specialiştilor pentru interpretarea deosebită. Amintim aici Premiul Edison Jazz/World 2012 pentru cel mai bun album internaţional, obţinut la Festivalul de jazz din Olanda. (https://www.youtube.com/watch?v=chHbjxclmL0 )

Totodată, de la acea dată, Ansamblul Gurdjieff a susţinut concerte în Europa, Asia, Australia incluzând prezenţa la festivaluri de prestigiu precum Wege Durch Das Land în Germania, Imago Dei în Austria, Stansern Musiktage în Elvetia, Fiestival în Belgia, Nostalgia Festival în Polonia şi multe concerte susţinute în locaţii de renume precum Biserica Frari din Veneţia, Muzeul de Stat Pushkin din Moscova şi altele.

În programul concertului de la Bucureşti de pe 26 martie, vor fi incluse piese compuse de G.I.Gurdjieff şi câteva piese aparţinând compozitorului şi etnomuzicologului armean Komitas Vardapet.

Ansamblul Gurdjieff este format din cei mai renumiţi interpreţi profesionişti de muzică instrumentală tradiţională din Armenia, care cântă la instrumente precum: duduk, blul/nay, saz, tar, kamancha, oud, kanon, santur, dap/daf, tombak şi dhol.

Ansamblul Gurdjieff este compus din:
Levon Eskenian – aranjamente muzicale şi director artistic
Emmanuel Hovhannisyan - duduk
Avag Margaryan - blul
Armen Ayvazyan - kamancha
Aram Nikoghosyan - oud
Meri Vardanyan - kanon
Vladimir Papikyan - santur
Davit Avagyan - tar/saz
Mesrop Khalatyan - dap/dhol
Norayr Gapoyan - duduk

Program: Concertul, organizat de Asociaţia Octava, va începe la ora 20:00. Accesul publicului se va face începând cu 19:30. 
Bilete: Preţul biletelor este de 30 lei, 50 lei, 80 lei în funcţie de categoriel
Informaţii suplimentare despre Ansamblu, reacţii ale presei internaţionale după concertele derulate, găsiţi aici.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite