Teatrul de Comedie revine cu "Steaua fără nume", la 71 de ani de la prima montare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirela Zeţa şi Mihai Călin sunt "Mona", respectiv "Grig" în spectacolul lui Vlad Massaci FOTO: T. Comedie
Mirela Zeţa şi Mihai Călin sunt "Mona", respectiv "Grig" în spectacolul lui Vlad Massaci FOTO: T. Comedie

Spectacolul "Steaua fără nume", de Mihail Sebastian, în regia lui Vlad Massaci, va avea premiera oficială duminică, de la ora 19.00, în sala "Radu Beligan" a Teatrului de Comedie din Bucureşti, unde a fost montat, pentru prima dată, în urmă cu 71 de ani.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Dan Tudor, Mirela Zeţa, Mihai Călin, Andreea Samson/ Mihaela Măcelaru, Marius Drogeanu, Şerban Georgevici, Cristina Juncu, George Grigore, Ruxandra Grecu, Pavel Bârsan/ Orodel Olaru şi Florian Bala.

Pe 1 martie 1944, în actuala sală a Teatrului de Comedie, care atunci aparţinea Teatrului Alhambra, avea loc premiera pe ţară a spectacolului "Steaua fără nume", de Mihail Sebastian, în regia lui Soare Z. Soare. Din distribuţa spectacolului făceau parte Radu Beligan (Miroiu), Maria Mohor, Nora Piacentini, Nineta Gusti, Mircea Şeptilici, Mircea Anghelescu.

Peste ani, în 1961, Radu Beligan avea să devină primul director al Teatrului de Comedie, înfiinţat în aceeaşi clădire.

În 2015, pe aceeaşi scenă, montarea semnată de Vlad Massaci demonstrează actualitatea textului scris de Mihail Sebastian în 1943.

"O gară. Un spaţiu prin definiţie provizoriu, unde te găseşti lipsit de intimitate, la cheremul curioşilor. Un continuu exerciţiu de imaginaţie: de unde vin şi unde se duc toţi oamenii ăştia?! Cum e la ei acasă? Cum arată vieţile lor? E jocul meu preferat atunci când mă aflu într-o gară. «Steaua fără nume» e un text plin de poezie pentru că e scris în nostalgicii ani dintre războaie unde, dacă te uiti pe poze, vezi bărbaţi cu pălărie şi doamne elegante. Îi vezi acolo pe Grig şi pe Mona, îl vezi pe timidul profesor Miroiu. Dar dacă aduci textul în prezent? Dacă gara interbelică primeşte acum o uşă de termopan, iar spuma poliuretanică e încă la vedere? Mai avem parte de poezie în prezent? Mai există visători, vizionari, cinici, gentlemani? Mai există spleen? Astea sunt întrebările pe care mi le-am pus despre noi, azi. Dar n-am răspuns", a declarat Vlad Massaci.

CulturăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite