Teatrele coboară cortina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre spectacolele care se mai pot vedea în finalul stagiunii se numără şi „Egoistul“ lui Radu Beligan sau „Purificare“  de Andrei Şerban. Unele teatre din România au intrat în vacanţă. Totuşi, mai sunt spectacole excelente la care vă puteţi cumpăra bilete, înainte de închiderea stagiunii.

Teatrul Naţional din Bucureşti pune punct sezonului 2009-2010 cu o serie de succese confirmate de box-office şi de critica de teatru. La Sala Amfiteatru se vor juca, începând de joi până duminică, data ultimului spectacol programat în această stagiune, „Sinucigaşul", în regia lui Felix Alexa, cu Dan Puric în rolul unui intelectual ostil politicii, visceral anticomunist şi cu vocaţie de marginalizat (joi, 24 iunie, ora 19.00), „Egoistul", în regia lui Radu Beligan (sâmbătă, 26 iunie, ora 19.00) şi „Tartuffe", montat de Andrei Belgrader, cu Horaţiu Mălăele în rolul principal (duminică, 27 iunie, ora 19.00).

La Sala Atelier, de la aceeaşi oră, Victor Rebengiuc va rosti un monolog tulburător, despre credinţă şi absenţa/prezenţa ei, în spectacolul „Legenda marelui inchizitor", inspirat după textul lui Dostoievski şi montat de Radu Penciulescu.

Hituri la Odeon

Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon din Bucureşti, ne-a declarat că stagiunea a fost un succes, din punct de vedere al încasărilor şi al gradului de ocupare a locurilor. Teatrul a reuşit să iniţieze şi să ducă la bun sfârşit proiecte importante şi premiere care au contat în peisajul teatral. Stagiunea se va încheia la 11 iulie, după un debut torid de lună, în care vor fi reluate spectacole precum „Câtă speranţă", în regia lui Radu Afrim, „Depeche Dance", cu Răzvan Mazilu, „Gaiţele", montat de Alexandru Dabija.

Până atunci, zilele acestea mai puteţi vedea la Odeon cea mai recentă premieră, „Iadul este amintirea", un spectacol de Mariana Cămărăşan şi Alexandra Penciuc (joi, 24 iunie, ora 19.00) şi „Ionesco, cinci piese scurte" (duminică, 27 iunie, ora 19.00), spectacol multipremiat, regizat de Alexandru Dabija, cu ultima sa reprezentaţie, după ce Marie-France Ionesco, fiica dramaturgului, nu a mai cedat drepturile de autor pentru continuarea reprezentaţiilor.

Teatrul de Comedie din Bucureşti a mai programat doar două spectacole, până la finalul stagiunii. Weekendul acesta se joacă, la Sala Mare, „Elling", un spectacol despre o mare prietenie, în regia lui Vlad Massaci, cu Marius Florea Vizante şi Sandu Pop (sâmbătă, 26 iunie, ora 19.00) şi „Cântăreaţa cheală & Lecţia", în regia lui Victor Ioan Frunză, două montări reuşite, după piesele lui Eugène Ionesco (duminică, 27 iunie, ora 19.00).

Premieră de Alexandru Dabija

Teatrul Naţional din Timişoara încheie în forţă stagiunea 2009-2010, cu nu mai puţin de trei premiere, programate pe parcursul lunii iulie. La 14 iulie, la Sala Studio 5 va avea prima reprezentaţie spectacolul „Iaacovi şi Leidental", de Hanoch Levin, în regia Mihaelei Lichiardopol, cu Sabina Bijan, Călin Stanciu jr şi Bogdan Spiridon.

La 17 iulie, de la ora 22.00, în Parcul Civic, macedoneanul Rahim Burhan va prezenta, în premieră, spectacolul „Romeo şi Julieta", într-un decupaj mai contemporan al textului original al lui William Shakespeare. În rolurile celor doi îndrăgostiţi au fost distribuiţi Cătălin Ursu şi Dianna Praskot. Cea mai aşteptată premieră este cea semnată de Alexandru Dabija, după un text scris de Roland Schimmelpfennig. Scenograful Helmut Stürmer va crea decorurile spectacoului în care vor juca, printre alţii, actorii Claudia Ieremia, Colin Buzoianu, Damian Oancea, Mălina Manovici. Spectacolul (care nu are încă un titlu de afiş) va avea prima reprezentaţie la 18 iulie, la Sala 2.

„Purificare", pentru ultima oară

Teatrul Naţional din Cluj-Napoca le oferă iubitorilor de teatru ultima posibilitate de a vedea spectacolul „Purificare", de Sarah Kane, în regia lui Andrei Şerban, la 29 iunie, de la ora 19.00. Cu doar două zile înainte, la 27 iunie, cei mici se vor putea bucura de premiera „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte", în montarea lui Marian Râlea.

„Turandot" la Opera din Bucureşti

Dacă la Sala Operei din Braşov se va cânta sâmbătă, de la ora 18.30, în finalul stagiunii, „Traviata", de Giuseppe Verdi, la Opera Naţională din Bucureşti stagiunea se încheie duminică seară cu premiera „Turandot", de Giacomo Puccini, în variantă de concert-spectacol (regie Ştefan Neagrău, scenografie Viorica Petrovici).

Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, dirijată de Tiberiu Soare, va încheia stagiunea vineri, de la 21.30, printr-un concert inedit în aer liber la Teatrul de Vară din Herăstrău, cu soliştii Alexandru Tomescu şi Horia Mihail. Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu", dirijată de Gilbert Varga, va susţine la Ateneul Român, vineri, 2 iulie, de la ora 19.00, concertul de închidere al stagiunii, cu „Simfonia nr. 1" de Gustav Mahler.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite