Tamara Buciuceanu-Botez, omagiată la ediţia TIFF Sibiu de anul acesta. Va fi proiectat în Piaţa Mare filmul „Cuibul de viespi“ VIDEO

0
0
Tamara Buciuceanu-Botez (86 de ani), la TIFF Cluj-Napoca 2008
Tamara Buciuceanu-Botez (86 de ani), la TIFF Cluj-Napoca 2008

Una dintre cele mai îndrăgite şi apreciate actriţe din România, Tamara Buciuceanu-Botez, va fi celebrată la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ediţia de Sibiu (22-26 iunie) pentru impresionanta sa carieră de peste 60 de ani în filmul şi teatrul românesc. Actriţa în vârstă de 86 de ani va primi un Premiu de excelenţă pentru întreaga activitate artistică sâmbătă, 25 iunie, de la ora 22.00, în Piaţa Mare din Sibiu.

Cu această ocazie, va fi proiectat şi unul dintre filmele care i-au marcat cariera, „Cuibul de viespi“ (1986), de Horea Popescu.

Exponentă de marcă a generaţiei de aur a actoriei româneşti, Tamara Buciuceanu-Botez a jucat de-a lungul carierei în peste 40 de producţii cinematografice. Născută la Tighina (Republica Moldova), pe 10 august 1929, şi-a început studiile de actorie la Iaşi şi le-a absolvit la Bucureşti, la Institutul de Teatru, în 1952. În cei 60 de ani de carieră, „Doamna comediei româneşti”, cum a fost supranumită, a dat culoare multor filme şi spectacole remarcabile şi a devenit extrem de populară cu rolul exigentei profesoare de matematică Isoscel, din seria Liceenii. A apărut în filme ca Titanic-vals (1964), Toate pânzele sus (1976), Alo, aterizează străbunica! (1981), Grăbeşte-te încet (1981), Primăvara bobocilor (1985), Cuibul de viespi (1987) sau recentele Nuntă Mută (2008) şi Toată lumea din familia noastră (2012).

A jucat pe scenele marilor teatre din Capitală - Teatrul Odeon (fostul Giuleşti), Teatrul de Comedie, Bulandra, Teatrul Naţional sau Teatrul de Operetă, unul dintre cele mai îndrăgite roluri ale sale fiind cel al Coanei Chiriţa. Şi-a împrumutat vocea unor personaje faimoase în animaţii şi în spectacole radiofonice. Recompensată cu peste 20 de premii de interpretare, actriţei i-a fost decernat Premiul „Aristizza Romanescu” pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică, la Premiile Academiei Române pe anul 2011, precum şi distincţia Ordinul Naţional „Steaua României" în grad de Cavaler, în anul 2014. În 2008, artista a fost omagiată şi la TIFF Cluj-Napoca.

Cinefilii sibieni se vor putea întâlni, tot în Piaţa Mare, cu o parte din echipa filmului Două Lozuri. Filmul va rula joi, 23 iunie, de la ora 22.00, iar la proiecţie vor fi prezenţi regizorul Paul Negoescu, directorul de imagine Ana Drăghici şi actorul Dorian Boguţă. Un eveniment apare va fi întâlnirea cu echipa filmului Aventurile lui Nelly, filmat la Sibiu, la gala de închidere a festivalului, duminică, 26 iunie, de la ora 22.00. Alături de regizorul Dominik Weselly, vor răspunde întrebărilor publicului actriţa Flora Li Thiemann, scenarista Uta Kolan sau producătorul Arek Gielnik.

Sâmbătă, 25 iunie, regizorul Cătălin Mitulescu şi actriţa Ada Condeescu vor fi prezenţi la proiecţia filmului Dincolo de calea ferată, de la ora 20.00, la Teatrul Gong. Iar joi, de la aceeaşi oră, sibienii vor putea viziona filmul Afacerea Est, în prezenţa regizorului basarabean Igor Cobileanski şi a producătorului Iuliana Tarnoveţchi. Vineri, 24 iunie, la Gura Râului va avea loc proiecţia filmului Tudo, peliculă filmată chiar în zona Mărginimii Sibiului. Alături de spectatori vor fi prezenţi regizorul Iura Luncaşu, producătorul Andrei Băltăreţu şi actorul Pavel Ulici. Proiecţia este precedată de un picnic cu mâncăruri tradiţionale zonei, începând cu ora 18:30.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite