Suvenire şi impresii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grand Hotel Traian
Grand Hotel Traian

Construit în 1882 de nimeni altul decât renumitul Gustave Eiffel, Grand Hotel Traian din Iaşi a fost şi este în continuare o emblemă a unui oraş în care s-a concentrat întotdeauna o mare efervescenţă culturală.

Impozanta construcţie a fost proiectată de arhitectul francez cu doi ani înaintea ridicării Statuii Libertăţii şi cu şapte ani înaintea Turnului din Paris, în stil neoclasic.

Încă din primii ani de după deschidere, hotelul găzduieşte o seamă de evenimente notabile. În 1884, aici are loc banchetul celei de-a XXI-a aniversări a Societăţii Literare Junimea. Tot aici, în acelaşi an, Eminescu şi Creangă iau parte la centenarul Răscoalei lui Horia. Pe parcursul Primului Război Mondial, Hotelul Traian funcţionează ca sediu al Guvernului României.

În 1934, Greta Garbo se cazează într-una dintre camerele hotelului. Ne putem închipui cu uşurinţă cum, pe parcursul secolului XX, oameni de cultură, artişti, diplomaţi, politicieni sau anonimi de toate naţionalităţile şi-au petrecut o zi din viaţa lor în superba clădire ce respiră istorie.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite