Ştii un librar care ţi-a schimbat viaţa? Campania „Superlibrarii” caută poveşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
superlibrari

Campania „Superlibrarii”, lansată de Editura Nemira, îşi propune să descopere cele mai frumoase poveşti despre cei care îşi dedică toată viaţa cărţilor: librarii, cei care, de multe ori trec neobservaţi, dar care, într-o zi, cu o carte, ne pot schimba viaţa.

Pornind de la bestseller-ul „Viaţa de poveste a lui A.J. Fikry”, de Gabrielle Zevin aflat în topul de vânzări al recent încheiatului salon Internaţional de Carte Bookfest, Editura Nemira lansează o campanie prin care toţi cei care au întâlnit odată un librar care le-a schimbat viaţa sau persepctiva asupra lumii cărţilor, care i-a făcut să descopere plăcerea lecturii sau să se îndrăgostească de un personaj, sunt invitaţi să spună povestea şi să câştige o carte.

Povestea lui A.J. Fikry, librarul ursuz din Insula Alice, care-şi pierde soţia într-un accident şi din acel moment se străduieşte să-şi cam încheie socotelile cu viaţa, este povestea unui om salvat de o carte. Sau, mai bine zis, de un exemplar rar şi scump al poemului „Tamerlane” al lui Edgar Allan Poe, care într-o zi dispare de la el din apartament. Este exemplificarea romanţată a felului în care o întâmplare care pare să-ţi afecteze viaţa profund negativ se transformă, de fapt, într-un ajutor divin. Căci dispariţia cărţii al cărei mister se va rezolva doar în final aduce cu sine, printr-o înlănţuire stranie, o schimbare esenţială: un bebeluş abandonat în librăria lui austeră din Insula Alice, în care librarul Fikry nu acceptă să vândă decât acele cărţi care-i plac. Fetiţa abandonată de o mamă care se sinucide în apele care înconjoară insula va fi marele dar al vieţii lui A.J. Fikry. Iar lumea lui se va schimba definitiv şi ireversibil, influenţând-o esenţial pe cea a unei comunităţi întregi. Şi o poveste de dragoste care intră şi ea la fel de bizar în viaţa lui: Amelia Loman, agent de vânzări al unei edituri, aflată ea însăşi în căutarea unui partener de viaţă.

Sub influenţa romanului „Viaţa de poveste a lui A.J.Fikry”, o poveste emoţionantă despre un librar şi dragostea de cărţi, campania îşi propune, într-o lume în care cartea pierde teren, să vorbească despre frumuseţea stranie care există într-o librărie, cu multele vieţi închise între coperte, şi despre oamenii care trăiesc printre cărţi şi le vorbesc şi altora despre ele. O meserie care în România de azi nu are impactul pe care ar putea să-l aibă. „Suntem siguri că toţi cunoaştem oameni îndrăgostiţi de cărţi, a căror viaţă este dedicată acestora cu pasiune în spaţiul cochet al librăriilor, asemenea lui A.J. Fikry, iar acum este momentul ca toată lumea să afle cine sunt!”, se arată într-un comunicat de presă al editurii, care propune în următoarea perioadă, pe blog, o serie de interviuri cu librari şi poveştile lor.

„Prin urmare, dacă ştii un librar care le face viaţa mai specială celor din jurul său sau dacă acest librar ţi-a schimbat chiar ţie viaţa recomandându-ţi o carte de neuitat, atunci spune-ne cine este şi fă-i cunoscută povestea pe blogul Nemira. Cele mai frumoase poveşti vor fi premiate”, se mai arată în comunicatul citat.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri