Spectacolul "Regele moare", de Eugène Ionesco, luni, la TVR 2

0
0

Spectacolul "Regele moare", de Eugène Ionesco, în regia lui Victor Ioan Frunză, cu Marius Bodochi şi Florina Cercel în distribuţie, va fi difuzat, luni, de la ora 20.00, la TVR 2, programul fiind dedicat în memoria marelui scriitor.

Spectacolul care va putea fi urmărit luni la TVR 2 face parte din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, fiind realizat şi preluat de la "Theatrum Mundi", informează un comunicat al Televiziunii Române.

Universul absurdului se naşte din ideea prăbuşirii întregului eşafodaj de iluzii, ambiţii, orgolii, sete de putere şi de control, în faţa morţii - singura certitudine a vieţii. O "mare trecere", conştientizată, dar respinsă, o realitate anunţată care schimbă totul şi care ar trebui asumată prin rememorarea trecutului şi reevaluarea prezentului. Regele lui Eugène Ionesco este expresia dramatică perfectă a "reducerii la absurd" a condiţiei umane.

Regele Bérenger I (interpretat de Marius Bodochi), regina Marguerite, prima soţie a regelui (Florina Cercel), regina Marie, cea de-a doua soţie a regelui (Gabriela Butuc), doctorul (Viorel Păunescu), Juliette, servitoarea şi infirmiera familiei regale (Irina Bârlădeanu) şi Guardul (Marius Gâlea) sunt personajele care ilustrează viziunea cu totul originală a scriitorului asupra vieţii şi morţii, a măririi şi decăderii fiinţei şi esenţei omeneşti.

Spectacolul se bucură de participarea sopranei Ligia Dună şi a interpreţilor Marius Leau (vioară), Eugenia Leau (vioară), Lisandru Aureliu (corn), Miron Vasilescu (pian). Muzica îi aparţine lui Marius Leau, decorurile şi costumele au fost realizate de Adriana Grand. Traducerea a fost asigurată în limba română de Dan C. Mihăilescu.

Spectacolul "Regele moare" a fost distins cu premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Dramaturgiei Româneşti în anul 2002 (premiu pentru regie, scenografie şi cel mai bun rol masculin) şi cu premiul criticii pentru regie şi scenografie acordat de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru (AICT) în anul 2003.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite