Spectacolul franco-spaniol "Gustavia", la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dansatoarea şi coregrafa franceză Mathilde Monnier şi La Ribot, performing artist de origine spaniolă, aduc vineri şi sâmbătă, 19 şi 20 octombrie, la Teatrul Bulandra din Bucureşti, spectacolul "Gustavia", ce îmbină delirantul cu burlescul, dansul contemporan şi performance-ul.

Duminică, 21 octombrie, cele două artiste vor susţine şi un atelier pentru dansatori profesionişti în colaborare cu Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti. Spectacolul va avea o reprezentaţie şi la Cluj, pe 23 octombrie.

"Gustavia" este în primul rând o întâlnire: aceea dintre doua femei şi două artiste cu parcursuri foarte diferite, prima venind din dans, cealaltă din performing arts, dar cu aceeaşi pasiune pentru burlesc.

Mathilde Monnier este directoarea Centrului Coregrafic din Montpellier, iar La Ribot, o artistă experimentală formată de Marinei Abramovic. Împreună, ele sunt Gustavia, adică un clown cu două capete în pragul crizei de nervi, conform "Le Monde".

„Gustavia" este un nume feminin, dar mai ales un nume fals de scenă, iar spectacolul, un duo coregrafic conceput ca un solo pe două voci. Rudă cu cabaretul contemporan şic şi dement şi cu spectacolele de variété mondene şi retro, "Gustavia" sfârşeşte prin a exploda într-o satiră feroce împotriva clişeelor feminine.

Spectacolul a fost creat pentru Festivalul de Dans de la Montpellier în 2008 şi s-a jucat printre altele la Centrul Pompidou din Paris, la Toulouse, la Culturgest Lisabona, la Geneva, Mercat de Les Flors Barcelona.

La Bucureşti, duminică de la ora 10.30 va avea loc proiecţia a două filme de dans despre Mathilde Monnier şi La Ribot, la Cinema Elvira Popescu: „Vers Mathilde” de Claire Denis şi „La Ribot Distinguida” de Luc Peter. Tot duminică, de la ora 15.00, Studioul Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, de la Sala Palatului, va găzdui un atelier de dans şi de mişcare pentru profesionişti. La acesta se pot înscrie actori şi dansatori.

Mathilde Monnier, coregrafa amatorilor

Mathilde Monnier este coregrafa şi directoarea Centrului Coregrafic din Montpellier din 1994 şi una dintre vedetele consacrate ale Festivalului de la Avignon. Cu spectacolul „Arrêtez, arrêtons, arrête” (1997) dupa un text violent de Christine Angot îşi confirmă stilul clinic. În „Publique” din 2004 coregrafa surprinde iar cu un spectacol exclusiv feminin pe melodii ale lui Pj Harvey. În 2005, colaborează din nou cu Christine Angot pentru Festivalul de la Avignon. În 2008, realizează o comandă pentru Filarmonica din Berlin, dirijată de Simon Rattle, operă la care urcă pe scenă 130 de amatori. În 2010, creează „Pavlova 3'23' ”, structurată în jurul a opt propuneri: masculine, feminine, vorbitoare, mobile sau imobile, toate interpretări ale Morţii lebedei. Regizoarea Claire Denis i-a dedicat un documentar, „Vers Mathilde”.

La Ribot  face "performing art"

La Ribot, nascută la Madrid, a lucrat la Londra între 1997 şi 2004 iar în prezent trăieşte şi lucrează la Geneva. Deşi iniţial a urmat o formare în balet clasic, creaţiile ei se situează la intersecţia

dintre dans contemporan, performance şi video, şi au fost prezentate atât în galerii de artă ca Tate Modern (2003) cât şi în teatre sau festivaluri internaţionale de arte ale scenei şi performance-uri. În ultimii zece ani, La Ribot a creat un vocabular exigent plin de umor cu seria de piese „distinguished series”. De la inceputul anilor 2000 foloseşte mult şi materiale video: piese filmate în direct din punctul de vedere al corpului în mişcare. Este printre cele mai cunoscute artiste contemporane care mixeaza genurile si performanceu-rile.

Reprezentaţii în România:

Vineri, 19 octombrie, şi sâmbătă, 20 octombrie, ora 19.00 la Teatrul Bulandra, Sala "Liviu Ciulei" (Izvor), Bucuresti.

Marţi, 23 octombrie, ora 20.00 la Teatrul National din Cluj-Napoca.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite