Spectacolul experimental „4 Discursuri”, care sondează efectele perioadei de pandemie, premieră la Teatrelli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Performance-ul work in progress „4 Discursuri” face parte din seria de spectacole experimentale iniţiată de creart /Teatrelli.
Performance-ul work in progress „4 Discursuri” face parte din seria de spectacole experimentale iniţiată de creart /Teatrelli.

Spectacolul experimental „4 Discursuri”, care sondează efectele perioadei de pandemie, va avea premiera luna aceasta în spaţiul cultural Teatrelli.

Performance-ul work in progress „4 Discursuri” face parte din seria de spectacole experimentale iniţiată de creart /Teatrelli, fiind al treilea din acest an, după „INT. EXT” şi „Băiatul văduvă”.

Instalaţia-performance intră în intimitatea provocărilor aduse de pandemie şi cu precădere de perioada carantinei.

Reprezentaţiile din 17 şi 18 iulie aduc publicului spre vizionare prima etapa de lucru  a spectacolului.

„4 Discursuri” îi readuce pe aceeaşi scenă pe Nicoleta Lefter, Vlaicu Golcea şi Mihai Păcurar. Concepută după piesa „Free Hugs”, de Olga Malâşeva, în traducerea Ralucăi Rădulescu, instalaţia-performance este în fapt contextul în care patru artişti îşi expun discursurile specifice artei lor simultan şi în acelaşi spaţiu performativ. În mod neobişnuit uzanţelor, spectacolul nu este unul croit, în stil clasic, după text, ci propune mai degrabă o structură de tip dezbatere pe care o iniţiază de facto mecanismele specifice fiecărei dintre cele patru arte prezente în acelaşi spaţiu: arta dramaturgiei, arta prezenţei performative, arta vizuală şi arta sunetului. 

Publicul este, astfel, invitat la o expunere polifonică, democratică, al cărei scop principal este să chestioneze şi să investigheze actuala problematică: individ versus societate versus sistem politic versus politici consumeriste sau militantiste.

„FreeHugs” este prima piesă contemporană a unui autor din Kazahstan tradusă în limba română şi montată în România, fiind scrisă chiar în perioada primului val al pandemiei de Covid-19.

„Am scris această piesă în momentul în care am fost nevoită să mă întorc în Kazahstan dintr-o călătorie de lucru, din cauza instituirii măsurii de carantină. Este un fel de autoficţiune, o poveste despre pierderea controlului şi despre experienţele noastre comune în carantină”, spune Olga Malâşeva.

Scrisă în martie 2020, înainte de a fi abordată pe scena Teatrelli, piesa a mai fost prezentată la festivalul Corona Drama (Sankt Petersburg, teatrul TSEKH), la Festivalul Hear me (Moscova, Teatr.doc) şi la festivalul Drama.kz (Almaty, teatrul Artishock). 

Premiera internaţională a avut loc în decembrie 2020, la Transforma Cultural Space din Almaty, în regia lui Sergey Teifel.

Reprezentaţiile aferente primei etape de lucru a spectacolului „4 Discursuri” vor avea loc pe 17 si 18 iulie, de la ora 19.30. Biletele sunt disponibile pe Eventbook.

În completarea performance-ului, la galeria creart va fi deschisă, începând cu 17 iulie, expoziţia „Inevitabil” a artistei Denisa Berceanu, curatoriată de Cristina Milea (câştigătoarea premiului UNITER pentru cea mai bună scenografie în 2020), care face trimitere tot la trăirile din perioada pandemică.
 
Despre expoziţie, Berceanu spune: „Reprezintă un amalgam de trăiri dintr-o perioadă lungă, incertă şi apăsătoare. Ilustraţiile acoperă un spectru larg de sentimente personale transpuse visual într-o formă clară, repetitivă, dar, totodată, cu accente şi dinamici variate. Asemănătoare sau diferite, fiecare inimă redă întâmplările unei zile din izolare”.
 
„«Inevitabil» este o amprentă lăsată într-un cocon sub o pernă din 2020, într-un apartament dintr-o lume care a trăit la unison un atac de cord spiritual. Paletă a stărilor de spirit de la alb la negru cu valoare de «puncte comune», haşurate într-un ciclu de regenerare propriu”, explică scenografa Cristina Milea, curatorul expoziţiei.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite