Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” a închis cea de-a șasea ediție a atelierelor organizate de Control N

0
Publicat:

Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) au prezentat vineri, 26 mai, spectacolul „Către mine“, rezultat în urma atelierelor de autocunoaștere prin scris.  

Spectacolul „Către mine”, Control N
Spectacolul a avut la bază creații semnate de adolescenți. FOTO: Alexandru Zaharia

Evenimentul a avut loc de la ora 19.00, la Sala de festivități a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” București. Regizoarea Iulia Rugină a semnat montarea, iar trupa de tineri artiști, textul.

Odată cu această producție, cea de-a șasea ediție a inițiativei de ateliere de scris pentru adolescenți condusă de Asociația Culturală Control N a ajuns la sfârșit.

Cu o distribuție compusă din elevii liceului, Trupa As, pornind de la textele realizate de aceștia în cadrul atelierelor „Către mine”, spectacolul le-a oferit adolescenților atât ocazia de a lucra cu regizoarea Iulia Rugină, cât și o oportunitate de a-și folosi propriile cuvinte și de a le vedea montate pe scenă.

„Spectacolul acesta e extrem de personal pentru toți tinerii actori de pe scenă, care au scris și textele, au dezvoltat împreună cu mine mișcarea scenică, și-au asumat niște personaje și au avut contribuții majore pe partea de regie. Dacă există un autor comun al acestui spectacol, ei sunt, toți 29. Și e un autor complet, complex și foarte sincer. E spectacolul unei generații, liceenii de azi, pe care cred că trebuie să îi ascultăm mai mult, să îi înțelegem mai bine și să mergem mai departe pe mâna lor. Plec din acest proiect cu multă speranță în viitor. Dacă tinerii care vin din urmă sunt ca ei, cred că suntem foarte bine mai departe“declara Iulia Rugină, regizoarea spectacolului.

„Către mine” s-a derulat din luna martie până în mai 2023, cu patru etape principale de lucru:

- Scriere creativă (creative writing) - trainer Oana Răsuceanu

 - Scenaristică - trainer Ana Agopian

 - Scriere dramatică - trainer Mihaela Michailov

 - Pregătirea spectacolului - coordonat de Iulia Rugină

În primă instanță, proiectul a debutat cu trei ateliere menite să îi familiarizeze pe liceeni cu diferite forme de scris, prezentate în maniere originale: scrierea creativă, scenaristica și scrierea dramatică. Pe parcursul a câte o săptămână, elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” și-au însușit cunoștințe despre scris, explorând subiecte care îi preocupă, și semnând, în final, câte 3 texte dramatice (monoloage), un sinopsis și primele secvențe dintr-un scenariu de film de ficțiune (scurtmetraj de maxim 5 minute), respectiv trei povestiri.

Din distribuția spectacolului au făcut parte: Alex Bebia, Alexia Popa, Ana Varabief, Beatrice Chelu, Bianca Berculescu, Bianca Ujeniuc, Călin Vișan, Daria Georgescu, Daria Pîrvu, Filip Nicolaescu, Flavia Martac, lleana Popescu, Ilinca Ciochia, Ioana Dinu, Ionuț Duțu, Iris Crăciunescu, Katia Florea, Loreley Popa, Maia Eșanu, Mara Călugăreanu, Matei Lupu, Matei Soreață, Noemi Hăisu, Radu Ruiu, Sabina Popa, Sara Agafiței, Teodora Benescu, Teodora Țugui, Vlad Grasu.

Puteți citi textele rezultate din atelierele „Către mine” pe site-ul Liternet, unde sunt publicate în fiecare zi. 

„Către mine” este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural National* (AFCN).

Parteneri: Colegiul Național „Gheorghe Lazăr“, Liternet, Happ.ro, Ziarul Metropolis

* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite