"Spectacolul care a zguduit lumea", cu Akram Khan Company, la TNB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebra Akram Khan Company va susţine pe 8 şi 9 mai, începând cu orele 20, spectacolul Kaash, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti. Este vorba despre noua versiune, care a avut premiera internaţionala anul trecut.

Când a fost lansat iniţial, în 2002, Kaash (cuvântul hindus pentru „dacă”) a fascinat deopotrivă publicul şi criticii. Un spectacol care „a zguduit lumea”, titra "The Daily Star", în timp ce "Times of London" sublinia „expresivitatea superb sincronizată", iar Daily Telegraph nota inspirat: "Kaash te face să tremuri de emoţie". "The Guardian" a văzut Kaash ca pe o explorare a Universului în 55 de minute, caracterizându-l pe Akram Khan drept o „stea întunecată a dansului”. 

Regia artistică şi coregrafia spectacolului sunt realizate de Akram Khan, compoziţiile muzicale sunt semnate de Nitin Sawhney, iar scenografia aparţine Anish Kapoor.

”Kaash ocupă un loc foarte special în inimile noastre. Noua trupă, formată din cinci artişti internaţionali, va revărsa o altă lumină şi energie asupra piesei, focalizată pe forma fizică şi precizie, ceea ce, cred, încă are o mare relevanţă în 2014”, declară Akram Khan despre noua versiune a spectacolului.

După cum explică artistul, “zei hinduşi, găuri negre, cicluri temporale indiene, creaţie şi distrugere” au reprezentat punctele de plecare pentru Kaash, continuând încercarea de a clădi punţi între dansul contemporan şi forma dansului clasic indian Kathak. 

image

La conferinţa de presă organizată la Teatrul Naţional, cu o zi înaintea celor două reprezentaţii, regizorul Andrej Petrovic (foto sus), ”umbra” lui Akram Kahn şi asistent al acestuia, a precizat, printre altele:

”Un aspect important al acestui spectacol este că se bazează pe o energie masculină foarte puternică, este foarte solicitant din punct de vedere fizic, de aceea este important să se recunoască şi energia feminină, să poată să fie identificată pe scenă.”

De asemenea, în cadrul aceleiaşi conferinţe, Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs JTI (foto jos), a continuat această idee:

”Ce mi se pare extraordinar este rolul energiei în spectacolele de dans contemporan. Fluidul energetic este de fapt cel care leagă lanţul uman. În Asia, într-adevăr, energia joacă un rol primordial".
image

În doar 14 ani, Akram Khan Company a ajuns una dintre cele mai inovatoare companii de dans din lume. Compania are o prezenţă internaţională majoră şi se bucură de turnee care se adresează multor culturi de pe întregul glob. Akram Khan a obţinut numeroase premii internaţionale de dans, ca de exemplu Premiul Olivier, în anul 2012. Artistul este în prezent profesor la Universitatea de Arte din Londra, colaborează cu Teatrul Sadler’s Wells din Londra, Grenoble din Franţa şi, de asemenea, cu festivaluri importante din întreaga lume.

”Spectacolul care a zguduit lumea” va avea loc pe 8 şi 9 mai, de la ora 20.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri