Soprana Valentina Naforniță, invitată specială la Sala Radio

0
0

Soprana Valentina Naforniță, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théâtre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.

AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg

Cariera internațională extraordinară a sopranei născute în Republica Moldova s-a construit mai ales după ce, în anul 2011, a fost laureată a celebrului Concurs „BBC Cardiff Singer of the World” la mai multe categorii, competiție inițiată în 1983 de BBC Țara Galilor.

Vineri, 27 ianuarie 2023 (19.00), aveți șansa de a o aplauda la București, alături de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului francez Laurent Wagner, invitat în numeroase orașe din Germania (Berlin, Leipzig, München, Bonn, Nürnberg etc.), în multe țări europene (Franța, Italia, Austria, Spania, Portugalia, Olanda, Polonia, Estonia), în America de Sud, Japonia și China.

Programul evenimentului de la Sala Radio reunește lucrări ca: „Ave Maria” – P. Mascagni, aria „Meine Lippen” – din opereta „Giuditta” – Fr. Lehár, aria „Ebben, ne andrò lontana” din opera „La Wally” – A. Catalani, „Aria Lunii” din „Rusalka” – A. Dvořak ș.a. Pe afișul serii se regăsesc și Corul sclavilor – „Nabucco” – Verdi, intermezzo - „Manon Lescaut” – Puccini, uvertură și csárdás din „Liliacul” – J. Strauss etc.

Concertul se va derula cu participarea Corului Academic Radio (dirijor: Ciprian Țuțu).

Dirijorul Laurent Wagner
Dirijorul Laurent Wagner a cântat la fagot la începuturile carierei muzicale. FOTO: Walzl

Dirijorul Laurent Wagner și-a început formarea muzicală în orașul natal Lyon, unde a studiat pianul, fagotul și muzica de cameră, înainte de a-și continua studiile la Conservatorul Superior din Paris. După câțiva ani de experiență în orchestră (fagot), s-a înscris la clasa de dirijat a lui Karl Österreicher la Conservatorul Superior din Viena, unde a obținut premiul I cu mențiune, precum și la clasa de acompaniament la pian.

Cariera sa a început în Germania (Heidelberg, Gelsenkirchen și Wuppertal) și anii următori l-au purtat în Elveția, la Sankt Gallen (director al Operei), la Dublin (dirijor invitat permanent al Operei Irlandeze și director muzical al Orchestrei Radio) și în Portugalia (dirijor principal al Orquestra do Algarve). Din 2013 până în 2020 a fost director muzical al Teatrului și Filarmonicii din Thüringen.

De mulți ani, pasiunea sa pentru arta cântului l-a determinat să se dedice formării și promovării noilor generații de cântăreți, după cum o demonstrează activitățile sale la Institutul Internațional de Arte Vocale din Tel Aviv, participarea sa regulată la Concursul Internațional de Canto „Veronica Dunne” din Dublin, precum și activitatea sa pedagogică la Conservatoarele Superioare din Leipzig și Dresda. Laurent Wagner a fost numit „Chevalier de l'Ordre National du Mérite” pentru cariera sa de ambasador al muzicii franceze în străinătate.

soprana Valentina Naforniță
Soprana Valentina Naforniță cântă pe marile scene europene. FOTO: Alex Iordache

Născută în Republica Moldova, soprana Valentina Naforniță a obținut diploma de operă la Universitatea Națională de Muzică din București. În calitate de tânără membră a ansamblului Operei de Stat din Viena (Wiener Staatsoper), i s-a oferit ocazia de a-și perfecționa măiestria. Papagena în „Flautul fermecat - Die Zauberflöte” de Mozart a marcat prima ei apariție din numeroasele interpretări, printre care Musetta („La bohème”), Susanna („Le nozze di Figaro”), Pamina („Die Zauberflöte”), Norina („Don Pasquale”), Zerlina („Don Giovanni”), Adina („L'elisir d'amore”), Najade („Ariadne auf Naxos”), Clorinda („La Cenerentola”), Oscar („Un ballo in maschera”) și Ilia („Idomeneo”).

De asemenea, a avut șansa de a cânta în deschiderea istoricului bal al Operei din Viena, mai întâi în 2013 și din nou în 2018. În vara anului 2014, a fost aplaudată la Salzburger Festspiele în rolul Zerlina („Don Giovanni”). La scurt timp după aceea, și-a făcut debutul în Franța la Théâtre Champs-Elysées (Paris), urmat de debuturi la Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne și Staatsoper - Hamburg.

Printre proiectele viitoare în 2022/23 se numără două producții cu „Carmen”, prima la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău, iar cea de-a doua la Maggio Musicale din Florența sub bagheta lui Zubin Mehta, „Die Fledermaus - Liliacul” (în rolul Rosalinde) la Opera Carlo Felice din Genova și „L'elisir d'amore” (în rolul Adina) la Opéra de Lausanne.

Printre alte momente importante din ultimele sale stagiuni se numără Fiordiligi într-o nouă producție a operei „Cosi fan tutte” la Opéra de Lausanne și la Maggio Musicale din Florența, Gilda în „Rigoletto” la Teatro alla Scala și la Bayerische Staatsoper, rolul principal în „Iolanta” și Adina în „L'elisir d'amore” la Opéra national de Paris, Oscar în „Un ballo in maschera” la Staatsoper Berlin, Lisa în „La Sonnambula” la Wiener Staatsoper, Musetta în „La bohème” la Teatro dell'Opera din Roma, Norina în „Don Pasquale” la Gran Teatre del Liceu - Barcelona ș.a.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical - și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial - secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite