Soprana Barno Ismatullaeva şi dirijorul Cristian Măcelaru, în „Madama Butterfly” pe scena Operei Naţionale Bucureşti

0
0
FOTO: Thomas Schrott
FOTO: Thomas Schrott

Opera Naţională Bucureşti prezintă sâmbătă, de la ora 18:30, spectacolul cu opera „Madama Butterfly” de Puccini. La pupitrul dirijoral se va afla, în calitate de invitat, maestrul Cristian Măcelaru, director muzical şi dirijor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo, California şi, începând cu stagiunea 2019/2020, dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln.

Originar din România, născut şi format ca violonist la Timişoara, stabilit împreună cu familia în SUA de la vârsta de 17 ani şi continuat activitatea de violonist şi s-a dedicat şi studiului dirijatului. Cariera sa de dirijor a luat un considerabil avânt în 2012 când l-a înlocuit pe Pierre Boulez la pupitrul prestigioasei Chicago Simphony Orchestra. S-a afirmat foarte rapid şi cu mare succes dirijând mari ansambluri precum: Philadelphia Orchestra, Los Angeles Orchestra, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Royal Concertgebouw Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre Naţional de France şi foarte multe altele de mare prestigiu fiind actualmente considerat unul dintre marii dirijori ai lumii. Este deja cunoscut publicului nostru prin prezenţa în programele Festivalului George Enescu şi ale Societăţii Române de Radiodifuziune. Prezenţa sa la Opera Naţională Bucureşti este un eveniment care merită toată atenţia.

În rolul Cio Cio San, publicul spectator va avea ocazia de a o admira pe soprana Barno Ismatullaeva.

Născută în Uzbekistan, soprana a studiat la conservatorul de stat din ţara sa natală. Primul angajament l-a avut la Teatrul Navoi din Taşkent, apoi s-a mutat la Opera Stanislavsky din Moscova. A mai avut apariţii la Teatrul Mariinsky din Vladivostok şi a participat de mai multe ori la Festivalul Internaţional de Muzică de la Krasnoyarsk. Este laureată a premiului „Nikhol Price Uzbekistan” iar în anul 2016 a castigat primul premiu la concursul international de canto „Competizione dell`Òpera” în Taşkent. Odată cu participarea ei la concursul de canto Cardiff Singer of the World din vara anului 2017, a obţinut recunoasterea internaţională urmând angajamente la Tiroler Landestheater Innsbruck ca Amelia („Simone Boccanegra”) şi Suor Angelica („Il Triticco”), precum şi Cio-Cio-San („Madama Butterfly”) la Staatstheater Nürnberg şi  3. Norn („Götterdämmerung”) la Deutsche Oper am Rhein.

Barno Ismatullaeva face parte din ansamblul Operei de Stat din Hanovra începând din sezonul 2019/20 unde a interpretat Mimì („La bohème”), Rachel („La Juive”), Micaëla („Carmen”) şi Desdemona („Otello”). În acest sezon ea va mai interpreta şi Tatiana („Evgheni Oneghin”). Toate apariţiile tinerei artiste pe scenele europene au fost comentate de catre presa de specialitate, culminand cu ultimul rol debutat, Desdemona („Otello”), pentru care a fost fost apreciată mai ales pentru volumul vocal generos, legato-ul şi construcţia frazală dar şi pentru apariţia şi energia pe care o etalează în jocul scenic. În vara aceasta Barno va debuta la renumitul festival de la Bregenz unde va interpreta din nou rolul Cio-Cio-San.

Considerată drept una dintre cele mai cunoscute opere din lume, povestea din opera „Madama Butterfly” de Puccini prezintă fatalul deznodământ al unui devotament fără margini. Iubirea dintre Cio-Cio-San şi Pinkerton, un ofiţer din marina americană, are un final tragic când bărbatul se întoarce în Japonia cu o altă femeie. Neputând suporta durerea şi dezonoarea, Cio-Cio-San se sinucide cu sabia tatălui său, potrivit tradiţiei.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite