Simfonia a III-a de George Enescu va fi cântată în premieră la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Jurowski, pe scena Festivalului Internaţional „George Enescu” 2013
Vladimir Jurowski, pe scena Festivalului Internaţional „George Enescu” 2013

Simfonia a III-a de George Enescu, una dintre lucrările de referinţă ale celui mai important compozitor român, va fi interpretată sâmbătă, 7 februarie, în premieră la Londra, sub bagheta lui Vladimir Jurowski, unul dintre cei mai bine cotaţi dirijori ai momentului.

La finalul acestei săptămâni, Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretată în premieră  la Londra, de către prestigioasa London Philharmonic Orchestra, sub bagheta lui Vladimir Jurowski, pe scena sălii Royal Festival Hall din cadrul renumitului centru cultural britanic Southbank Centre, chiar pe malul Tamisei.

Lucrarea lui Enescu a fost prezentată iniţial în această interpretare chiar pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, în cadrul ediţiei 2013 a Festivalului Internaţional „George Enescu”. Atunci, dirijorul Vladimir Jurowski a decis să includă partitura compozitorului român în repertoriul internaţional al orchestrei.

Pe site-ul Southbank Centre, Simfonia a III-a a „compozitorului român George Enescu” este descrisă drept „o lucrare plină de intensitate emoţională, solemnă, eroică şi triumfantă”.

„Ataşamentul meu faţă de muzica lui George Enescu a crescut direct proporţional cu ataşamentul faţă de Festivalul Enescu, încă de la prima ediţie a Festivalului la care am participat ca invitat, în urmă cu nouă ani”, declara dirijorul Vladimir Jurowski într-un interviu realizat de jurnalistul Marius Constantinescu în septembrie anul trecut.

„Festivalul George Enescu este un reper în plan internaţional. Aducem la Bucureşti cele mai bune orchestre şi cei mai renumiţi interpreţi, pentru că George Enescu era recunoscut la nivel internaţional. Promovăm muzica lui Enescu: publicul are şansa unică de a asculta interpretări noi ale compoziţiilor enesciene, sub bageta unora dintre cei mai mari dirijori ai lumii. Premiera londoneză demonstrează, o dată în plus, puterea Festivalului de a face cunoscută muzica lui George Enescu în lume”,  punctează Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului Internaţional George Enescu.

20 de lucrări de George Enescu vor fi interpretate în ediţia 2015 a Festivalului Enescu (30 agust-20 septembrie). Printre interpretări, se vor număra şi cele ale prestigioaselor San Francisco Symphony Orchestra (Premiul Pulitzer pentru muzică), Israel Philharmonic Orchestra, sub bagheta legendarului Zubin Mehta, sau cea a violonistului german David Garrett – Balada pentru vioară şi orchestră, compusă de George Enescu în anul 1895.

De-a lungul carierei, Vladimir Jurowski a colaborat cu unele dintre cele mai importante instituţii muzicale din lume, printre care prestigioasele Royal Opera House Covent Garden, Teatro La Fenice di Venezia sau Opéra Bastille de Paris. În anul 1999 a debutat la Metropolitan Opera New York. Din anul 2007, Vladimir Jurowski a devenit dirijor principal al London Philharmonic Orchestra, una dintre cele mai bine cotate orchestre britanice ale momentului. „Sub bagheta lui Jurowski, această orchestră a devenit un instrument fabulos de rafinat”, scria cotidianul britanic „The Telegraph”.

Southbank Centre este considerat unul dintre centrele culturale de grad zero din Londra şi din lume şi este, în acelaşi timp, şi sediul London Philarmonic Orchestra.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite