Scriitorul român Norman Manea va participa la Forumul Internaţional „Reinventarea Europei” de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La invitaţia publicaţiei franceze „Le nouvel Observateur”, scriitorul Norman Manea, în vârstă de 77 de ani, va participa la Forumul Internaţional cu tema „Reinventarea Europei”, care va avea loc între 10 şi 12 octombrie, la Bruxelles.

Pe lângă scriitori prestigioşi, laureaţi ai Premiului Nobel  în economie şi experţi  ai societăţii civile, vor fi invitaţi să participe politicieni şi înalţi demnitari precum: Valery Giscard d'Estaing, Felipe Gonzales, Jose Luis Zapatero, Kemal Dervis, Jean-Marc Ayrault şi Mario Monti

Iniţiatorii evenimentului, jurnaliştii de la „Nouvel Observateur”, sunt de părere că o dezbatere în profunzime despre Europa nu este doar necesară, ci şi urgentă. „SOS Europa: pe zi ce trece, popoarele se dezic din ce în ce mai mult de ideea  europeană”, explică Laurent Joffrin, editorialist la „Nouvel Observateur”. 

Mai mult, Laurent Joffrin (61 de ani) consideră că: „Pe zi ce trece, ne îndoim din ce în ce mai mult că Uniunea Europeană e capabilă să iasă din apatia sa şi să joace din nou un rol important pe scena internaţională”. 

De asemenea, jurnalistul francez precizează motivul pentru care a înaintat aceste invitaţii: „Cum să relansăm economia? Cum să perfecţionăm modelul social? Cum să mizăm şi mai mult pe cultură? Ca să răspundem acestor întrebări cruciale, „Nouvel Observateur” i-a invitat la Forumul Internaţional de la Bruxelles pe cei mai înalţi demnitari şi pe cei mai buni experţi  ai lumii, ca să reinventeze Europa”.

Scriitorul român Norman Manea a acceptat invitaţia cotidianului francez şi crede că o dezbatere publică de acest nivel este importantă pentru a atrage atenţia asupra urgenţelor, dar şi pentru găsirea unor soluţii.

 „Deşi cu o participare spectaculoasă, inclusiv din partea unor politicieni, acest Forum  - sau oricare altul - nu poate rezolva problemele tot mai acute ale actualităţii”, a declarat Norman Manea în exclusivitate pentru „Adevărul”. 

Scriitorul a mai precizat: „Impasurile europene sunt şi ele acutizate de actuala criză economică, politică şi morală prin care trece societatea democratică, ca să nu mai vorbim de cea autocrată şi subdezvoltată”. 

Forumul Internaţional de la Bruxelles cu tema „Reinventarea Europei”, iniţiat de publicaţia „Le Nouvel  Observateur”, se va desfăşura sub înaltul patronaj al prim-ministrului belgian Elio Di Rupo, al preşedintelui Parlamentului European Martin Schultz şi al preşedintelui Institutului Notre Europe Jacques Delors.

   

Scriitorul Norman Manea, născut pe 19 iulie 1936 la Suceava, este unul dintre cei mai traduşi romancieri români. Din 1986, acesta locuieşte în SUA. Printre distincţiile primite se numără Premiul internaţional de literatură Nonino (2002), pentru „Opera omnia” şi Premiul Médicis Etranger (2006), pentru volumul „Întoarcerea huliganului”.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite