Scriitorul-neurolog Bogdan Popescu, despre atacurile cerebrale ale Stelei Popescu: „Dacă nu eşti neurolog, nu îţi poţi da seama uşor de semne“
0Scriitorul Bogdan O. Popescu, unul dintre cei mai cunoscuţi neurologi, comentează simptomele Stelei Popescu de la ultima sa apariţie în public, într-un text intitulat " Doamna Stela Popescu, la apus", publicat pe pagina sa de Facebook. "Nu aş acuza uşor pe ceilalţi participanţi la eveniment, mai ales că erau orbiţi de celebritatea artistei", spune medicul.
"Este o mare tristeţe pentru noi toţi că doamna Stela Popescu a apus. Dumneaei a fost frumoasă de-a lungul timpului, în multiple feluri, şi a fost foarte talentată constant şi cu mult umor. M-am bucurat mult de ceea ce a putut face în viaţa de actriţă, de-a lungul întregii mele vieţi de spectator. Să fie odihnită!", a scris Bogdan O.Popescu.
"Trecând în latura mea profesională, de medic neurolog, îmi cer scuze în primul rând mai multor colegi din media că nu am putut răspunde solicitărilor, apelurilor şi întrebărilor, nefiind la curent cu ce s-a întâmplat (am aflat de la mama mea, care mi-a trimis un mesaj pe parcursul zilei). Abia acum am reuşit să vizionez filmul de acordare a acelui premiu, făcut cu două zile înainte de deznodământul tragic.
Ce se poate vedea în acel film este că are o tulburare de limbaj evidentă, cu parafazii şi agramatisme. Are o agitaţie specifică pacienţilor cu tulburare de limbaj (afazie).
Scapă premiul din mână probabil din cauza unui frust deficit motor pe partea dreaptă (microfonul este mult mai uşor decât obiectul care i-a fost dat ca premiu, şi îl ţine fără probleme). Deci, retroactiv, pot spune că probabil avea un accident vascular în teritoriul arterei cerebrale medii de partea stângă - deci a emisferului dominant - presupun că dumneaei era dreptace.
Dacă nu eşti neurolog nu îţi poţi da seama uşor de toate aceste semne, aşa că nu aş acuza uşor ceilalţi participanţi la eveniment. Mai ales că erau toţi orbiţi de celebritatea dumneaei, neputând privi dincolo de ea. Sigur că ar fi bine ca noi toţi să avem o educaţie medicală mai bună şi să putem semnala cât mai repede astfel de probleme, însă nu e uşor lucru să obţinem aşa ceva, conchide, cu un pios omagiu, Bogdan O. Popescu, medic primar neurolog.