Scriitorul Andrei Makine vine în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
andrei makine

Francezul Andrei Makine, scriitor laureat cu cea mai prestigioasă distincţie literară din Franţa, Prix Goncourt, se va afla la Bucureşti în perioada 22-24 noiembrie, la invitaţia Institutului Francez. Autorul îşi va lansa în România cel mai recent volum, „O femeie iubită“, apărut la Polirom.

Pe 22 noiembrie, de la 16.00, la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine (Lectoratul francez), Universitatea din Bucureşti, autorul va dialoga cu prof. dr. Dolores Toma, directorul Centrului de studii Heterotopos. Apoi, sâmbătă, pe 23 noiembrie, de la ora 17.00, Librăria Kyralina din Bucureşti (Str. George Enescu nr 8) va găzdui un eveniment special dedicat lui Andrei Makine. Scriitorul francez le va vorbi cititorilor despre cărţile sale preferate şi va oferi autografe.

Duminica, 24 noiembrie, la ora 15.00, la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, în Sala Cupola, autorul va avea un dialog cu jurnalistul Luca Niculescu, după care va răspunde întrebărilor publicului. Volumele lui Makine se vor găsi la standul Editurii Polirom de la Gaudeamus 2013 (Pavilionul Romexpo, 20-24 noiembrie).

Născut in Siberia, dar stabilit la Paris spre sfârşitul anilor ’80, Andrei Makine se numără astăzi printre cei mai apreciaţi scriitori francezi contemporani, fiind asimilat de ţara de adopţie imediat după succesul răsunător al romanului „Testamentul francez“ (1995; Polirom, 2002, 2013), distins cu cele mai prestigioase premii literare din Franţa: Prix Goncourt, Prix Médicis şi Prix Goncourt des Lyceens.

Scrise intr-un stil sobru si evocator inconfundabil, romanele sale au incintat publicul cititor, fiind traduse in peste patruzeci de limbi. „The Guardian“ a apreciat că „Andrei Makine cultivă un stil elegant, deşi nu întotdeauna uşor de pătruns. Viziunea sa este pe atât de nemărginită, pe cât de bine stăpânită este proza.“ 

o femeie iubita andrei makine

Descrierea romanului „O femeie iubită“, de Andrei Makine:

„O femeie care trebuie iubită...

O femeie care trebuie apărată...

O femeie căreia bărbaţii i-au dorit trupul şi pe care au invidiat-o pentru puterea ei extraordinară. O femeie care încă trezeşte pasiuni: Ecaterina cea Mare. Şi o asemenea pasiune îl împinge pe tânărul regizor rus Oleg Erdmann să dezlege misterul care o înconjoară pe ţarina admirată de Voltaire, Cagliostro ori Casanova. Cine a fost cu adevărat Ecaterina cea Mare? O desfrânată cu tendinţe nimfomane? Sau un suveran luminat care a reformat Imperiul Rus, transformându-l într-o mare putere europeană? Dincolo de toate aceste clişee, investigaţiile lui Erdmann aduc la lumină dramele intime ale celebrului personaj istoric, constituindu-se într-un roman memorabil, care transcende biografia, revelând totodată libertatea de a trăi şi de a iubi“. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite