Istoricul Diana Mandache lansează volumul „Regele Mihai. Album istoric“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volumul „Regele Mihai. Album istoric“ va fi lansat pe 20 noiembrie la Târgul Internaţional Gaudeamus ˗ Carte de Învăţătură. FOTO mediafax.ro
Volumul „Regele Mihai. Album istoric“ va fi lansat pe 20 noiembrie la Târgul Internaţional Gaudeamus ˗ Carte de Învăţătură. FOTO mediafax.ro

Cartea este un breviar istoric care condensează într-un mod accesibil şi bine documentat o parte importantă a tumultoasei vieţi a MS Regelui Mihai I, personalitate care a marcat în mod semnificativ istoria contemporană a României.

Istoricul Diana Mandache a inclus în această carte o selecţie amplă de fotografii şi documente istorice conturând un inedit şi dinamic portret al Regelui Mihai I.

În acest album istoric sunt prezentate trei aspecte importante ale vieţii şi personalităţii Regelui – educaţia şi anii formatori, ceremoniile şi solemnităţile la care a participat în calitate de principe şi de suveran al ţării, petrecerea timpului liber şi hobby-urile, prin intermediul fotografiilor de la evenimentele oficiale, precum şi de la cele private. Alături de imagini este prezentată presa timpului sau documente până acum nepublicate, printre care scrisoarea Principesei Elena către guvernanta St.John, file din jurnalul Reginei bunică, cărţi poştale scrise de Principele Mihai către bunica sa Regina Maria, scrisoarea Principelui Moştenitor către tatăl său Regele Carol al II-lea, a Reginei-Mamă Elena către Principele Leonid Lieven, dar şi schiţe de amplasament ale trupelor la parade militare sau ale oficialităţilor la ceremoniile religioase, planuri de aşezare la masă ale invitaţilor.

Printre paginile albumului se regăsesc fotografii şi documente din copilăria şi adolescenţa Regelui – de la naştere şi botezul regal, Mihai împreună cu părinţii sau bunicii, cu familii regale europene, Marele Voievod şi şcoala palatină, acte şcolare, ierbarul Principelui Moştenitor Mihai sau imagini de la bacalaureat.

Ceremoniile sunt documentate într-un capitol special înfăţişând importante solemnităţi desfăşurate în Parlament sau în Sala Tronului; fotografiile surprind şi imortalizează parade militare, ceremonii religioase, activităţi caritabile, precum şi nunţi regale europene; vizitele şi călătoriile în ţară şi străinătate sunt prezentate sintetic prin imagini, unele fiind reflectate şi prin intermediul unor inedite documente diplomatice, spre exemplu cele emise de autorităţile comuniste cu prilejul vizitelor Regelui din martie-aprilie 1948 la Londra sau Washington; imagini cu dineuri şi meniuri, care completează imaginea ceremonialului regal.

Un alt capitol îl constituie cel al portretelor monarhului în vacanţe, de la schi, golf şi echitaţie la vânători regale sau hobby-urile sale precum fotografia şi filmul, maşinile, motocicletele şi avioanele. De asemenea, sunt prezente şi imagini ale reşedinţele vizitate în vacanţe de Rege, precum cele din Italia ˗ Villa Sparta sau Villa Cisterna, dar şi cele din România de la Mamaia, Foişor, Scroviştea, Banloc, Săvârşin.

Anexele cuprind o selecţie de documente pentru prima oară publicate din Arhivele Naţionale ale României, Arhivele Ministerului Afacerilor Externe precum şi din Arhivele Consiliului Naţional pentru studierea Arhivelor Securităţii, începând cu activitatea şcolară a Principelui Mihai şi continuând cu extrase din documente întocmite de autorităţile comuniste sau din dosarele securităţii.

Volumul semnat de istoricul Diana Mandache va fi lansat la sfârşitul lunii noiembrie, în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus ˗ Carte de Învăţătură.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite