Scriitoarea  Mira Feticu va participa la „Noaptea literaturii europene“ de la Amsterdam şi la Festivalul Internaţional de literatură Bru-Taal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitoarea Mira Feticu
Scriitoarea Mira Feticu

Pe 10 mai are loc „Noaptea literaturii europene“, desfăşuată la iniţiativa Reţelei Institutelor Culturale Naţionale din Europa (EUNIC). La eveniment va participa şi scriitoarea română Mira Feticu.

Scriitoarea Mira Feticu participă la „Noaptea literaturii europene”, eveniment organizat anual de reţeaua europeană a  institutelor naţionale  pentru cultură din Olanda, EUNIC Olanda, cu sprijinul Comisiei Europene.  „Noaptea literaturii eruopene” va avea loc la Amsterdam, la Centrul cultural flamand De Brakke Grond din Amsterdam, pe 10 mai,  de la ora 20:00.

 Alături de alţi zece scriitori şi poeţi din Europa, scriitoarea de origine română va discuta problema apartenenţei, precum şi modalităţile de a exprima semnificaţiile cuvântului „acasă” într-o altă limbă.

Participarea autoarei este posibilă cu sprijinul Institutului cultural român Bruxelles care a emis şi un comunicat de presă cu această ocazie.

Discuţiile vor fi moderate de către profesorul Guido Snel, scriitor, traducător şi lector de studii europene la Universitatea din Amsterdam, şi vor fi acompaniate de ilustraţii live ale artistei flamande Sarah Yu Zeebroek. De asemenea, în urma evenimentului va fi publicată o colecţie specială în revista literară „Terras” care va conţine reflecţiile asupra sensului « Acasă » ale autorilor invitaţi la aceasta ediţie a proiectului european.

”(...) Cuvântul românesc « Acasă » nu mai înseamnă pentru mine nimic, dar încă doare, ca un picior amputat pe care vrei să-l scarpini că te mănâncă. Trăiesc de 12 ani în Olanda şi am construit aici o viaţă nouă. Cu mai puţine vise, mai cu picioarele pe pământ (...) şi sunt fericită (ca atunci când eşti acasă) când mă uit la fiica mea. Thuis (acasă) e pentru ea thuis… aşa cum trebuie să fie. Thuis există şi fiica mea are un thuis. Repet asta des şi asta e mantra mea. Acasă există, nu e aşa de greu de avut şi fiica mea are o acasa…”, scrie Mira Feticu în eseul „Acasa versus home”.

De asemenea, autoarea este invitată şi la Festivalul internaţional de literatură  Bru∙Taal, organizat la Bruges, care se desfăşoară în perioada 5-13 mai are loc

În cadrul acestui eveniment, Institutul Cultural Român Bruxelles susţine participarea scriitoarei Mira Feticu care va participa la un dialog literar pe 13  mai, alături de scriitoarea neerlandeză, Hagar Peeters.  a dezvaluit programul primei ediţii, la conferinţa de presă care a avut loc marţi 28 martie. 

Tema generală a festivalului este „Zeven zonden” ( Cele şapte păcate capitale), iar scriitoarea română va participa în cadrul dezbaterii cu această temă cu un text despre aroganţă.

În luna februarie, Mira Feticu, scriitorul belgian Marc Reugebrink şi jurnalistul Louis Van Dievel au participat la programul ”Lisez plus !” (Citeşte mai mult!), în cadrul căruia au fost prezentate cele mai recente publicaţii ale autorilor din Flandra şi Olanda,  fiind susţinut de ICR Bruxelles. 

Mira Feticu a prezentat romanul Tascha, inspirat din „furtul de artă al secolului”, de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, din luna octombrie  a anului 2012. Personajul principal este Tascha, iubita lui Radu Dogaru, românul suspectat de furtul celor şapte picturi, printre care lucrări de Picasso, Matisse, Monet şi Gauguin.

“Datorită Mirei Feticu, se recuperează ceva din onoarea pierdută a românilor. (…) Romanul Tascha. De roof uit de Kunsthal, scris în neerlandeză (Ed. Jurgen Maas, 2015), a facut valuri mari nu numai în Olanda, ci şi în alte ţări europene, inclusiv în România. Am îndemnat-o pe autoare să-l traducă în limba română. De fapt să-l scrie încă o dată, în limba maternă, nu numai pentru că subiectul ne interesează şi pe noi, dar şi pentru că ar fi păcat ca doar străinii să se bucure de talentul remarcabil al unei autoare din România. Şi iată că Mira Feticu mi-a îndeplinit rugămintea. Îi mulţumesc. Acum, citind versiunea românească, mă felicit singur că am insistat în acestă direcţie.”,notează criticul literar Alex Ştefănescu în prefaţa romanului Tascha, în limba română în traducerea autoarei (Ed. Pleiade, Satu Mare, 2016).   

Mira Feticu (n.1973, Breaza) a debutat în România în 1993 cu un volum de poezie. În prezent trăieşte în Olanda, scrie şi publică în neerlandeză. Din 2012 a publicat trei romane: Lief kind van mij (2012), De ziekte van Kortjakje. Lust, liefde en eenzaamheid (2013), Tascha. De roof uit de Kunsthal (2015), iar ultimul a apărut şi în limba română.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite