Scandalul continuă la Teatrul din Braşov. Actorii protestează la adresa Primăriei: „Ne simţim abuzaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Teatrului Dramatic „Sică Alexandrescu” din Braşov şi-a anunţat demisia, în semn de protest faţă de abuzurile la care este supusă de reprezentanţii Primăriei. Actorii teatrului li s-au alăturat, anunţându-şi solidaritate şi denunţând ilegalităţile.

Scandalul izbucnit la Braşov cu o săptămână înainte de deschiderea ediţiei din acest amn a Festivalului de Dramaturgie Contemporană continuă la Teatrul „Sică Alexandrescu”, cu un val de demisii. După ce, în cursul zilei de vineri, conducerea teatrului şi, implicit, a Festivalului de Dramaturgie Contemporană, formată din Claudiu Goga - director, Mariana Hudişteanu - contabil şef şi Oana Borş - secretar literar, şi-a dat demisia, denunţând „abuzurile la care este supus teatrul, de mai bine de un an, de Cecila Doiciu, director al Direcţiei Relaţii Externe, Cultură şi Evenimente şi, în acelaşi timp, fost director interimar al Filarmonicii din Braşov şi, în prezent, şi al Operei din Braşov, persoană desemnată să cordoneze relaţia dintre Primărie şi instituţiile de cultură din oraş”, acestuia i s-a adăugat, în cursul zilei de ieri, un protest al actorilor din teatru şi alte demisii în lanţ.

„Suntem furioşi şi trişti şi ne simţim abuzaţi, simţim că suntem împiedicaţi să ne facem meseria. Alegem să jucăm în continuare spectacolul pentru că jucăm pentru dumneavoastră, în ciuda ilegalităţilor şi neregulilor la care suntem supuşi. Cerem demisia doamnei Cecilia Doiciu, cerem încetarea abzurilor, respectarea legilor şi cerem să fim lăsaţi să ne facem meseria, în spiritul valorilor umane şi teatrale pe care le avem”, a fost mesajul pe care l-au transmis actorii teatrului în faţa spectatorilor la avanpremiera spectacolului Dansând în noapte, prin intermediul actriţei Ada Galeş.

Actorii sunt hotărâţi să continuie protestul lor seară de seară şi să îl diversifice pentru ca şi spectatorii, publicul fidel al Teatrului „Sică Alexandrescu” să fie în temă cu situaţia pe care o traversează Teatrul „Sică Alexandrescu”.

De asemenea, Şeful Serviciului de Situaţii de Urgenţă din Teatru şi-a dat demisia în semn de solidaritate cu conducerea teatrului.

Reprezentanţii Primăriei Braşov au declarat că demisia conducerii teatrului este „un act unilateral de voinţă” şi că în scurt timp va fi numit un director interimar, menţionând totodată că Festivalul de Dramaturgie Contemporană va fi organizat în continuare.Purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, a declarat, că va fi numit un director interimar, în cel mai scurt timp.

„Îi mulţumim pentru activitatea depusă până acum, iar în perioada următoare vom numi un alt director interimar”, a spus Toarcea, referindu-se la Claudiu Goga.

Referitor nemulţumirea angajaţilor cu privire la închirierea Sălii Mari a Teatrului, acelaşi reprezentat al Primăriei a declarat pentru Mediafax că există o hotărâre de Consiliu Local în acest sens şi vizează închirierea acesteia către alte teatre din ţară „strict în ziua de luni”, când teatrul braşovean nu are activitate. Şi nu s-a sfiit să aducă în discuţie faptul că „municipalitatea, a făcut investiţii consistente în renovarea şi reamenajarea sălii şi a clădirii. În total, Primăria a cheltuit pentru reabilitarea Teatrului Dramatic peste 8 milioane de lei, lucrările fiind începute în 2008 şi finalizate anul trecut.”

Conducerea teatrului a precizat pe larg într-un comunicat motivele care au dus la această decizie: odată cu încheierea reparaţiilor la Sala Mare a TSA, Cecilia Doiciu a decis, fără să fi comunicat în scris baza legală, ca Sala Mare a teatrului să fie închiriată de Primăria Municipiului Braşov, banii obţinuţi urmând să intre direct în bugetul autorităţii locale. „A fost astfel limitată posibilitatea TSA de a realiza venituri proprii, conform prevederilor legale. La început, aceste închirieri se făceau fără a se ţine cont de programul de repetiţii şi de spectacole al teatrului. Ulterior, în urma unei discuţii ce a depăşit pe alocuri limita bunului simţ, cu o parte din colectivul teatrului s-a convenit ca aceste închirieri să se facă în zilele de luni, zi nelucrătoare pentru teatru. Din păcate, nici această înţelegere nu a fost respectată de Primăria Braşov”, se arată în comunicat.

De asemenea, în ceea ce priveşte preţul biletelor se precizează următoarele: „nu de puţine ori, d-na Cecilia Doiciu a dat dispoziţii directe unor angajaţi ai teatrului, subminând autoritatea conducerii teatrului şi depăşindu-şi în mod flagrant atribuţiile. Lucrurile au culminat, ieri, când d-na Cecilia Doiciu (în calitatea ei de membru al consiliului de administraţie al TSA), după o discuţie agresivă cu contabila şefă a TSA, nu a fost de acord cu preţurile biletelor la spectacolele din festival, cerând în scris ca preţul acestora să fie egal cu preţul biletelor spectacolelor din repertoriu TSA. Acest lucru este fără precedent, domnia sa fiind de acord ani de zile ca preţul biletelor din festival să fie mai mare ca preţul biletelor din repertoriu. Cu atât mai mult cu cât subvenţia de anul acesta a festivalului a fost diminută, cu doar o lună înainte de începerea evenimentului, cu un procent de peste 25%, invocându-se faptul că restul de cheltuieli trebuie acoperite din venituri proprii. Evident, această condiţionare de diminuare a preţului biletului de festival, pe care ani de zile nu a cerut-o, este făcută cu rea voinţă şi nu din raţiuni de politică culturală”.

În timp ce sus-numita Cecila Doiciu, director al Direcţiei Relaţii Externe, Cultură şi Evenimente din cadrul Primăriei Braşov nu a dorit să comenteze acuzaţiile care i-au fost aduse, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sorin Toarcea, a ţinut să precizeze că preţul nu va fi majorat, pentru ca „şi alte categorii de cetăţeni să poată veni la teatru, pentru a se putea bucura de ea şi alte categorii de cetăţeni”... „Cultura nu este o afacere, nu facem artă de dragul banilor, tocmai de aceea şi primeşte finanţare de la bugetul local, pentru a se putea bucura de ea şi alte categorii de cetăţeni”, a mai spus el.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite