Salvador Dali va fi exhumat joi, la 28 de ani de la moartea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pictorul spaniol Salvador Dali
Pictorul spaniol Salvador Dali

Mormântul artistului suprarealist spaniol Salvador Dali va fi deschis joi, la 28 de ani de la moartea sa, pentru a determina dacă are sau nu o descendentă, pe Maria Pilar Abel, clarvăzătoare, care pretinde că este fructul unei relaţii scurte dintre artist şi mama ei, cameristă, potrivit AFP.

Exhumarea pictorului a fost decisă la finalul lunii iunie de un tribunal, după cererea de recunoaştere a paternităţii depusă de Pilar Abel, în vârstă de 61 de ani, care afirmă că mama ei, cameristă, l-a întâlnit pe artist în casa unor prieteni, la Portlligat, în nord-estul Spaniei. 

După ora 20.00, când toţi turiştii vor pleca, experţii vor îndepărta piatra de mormânt de o tonă din cripta aflată sub cupola Théâtre-Musée Dali din Figueras, pentru a preleva mostre biologice ale artistului. Prelevarea se va face direct din mormânt, ”din resturi osoase şi/ sau din bucăţi de dinţi”, potrivit documentului judiciar prin care s-a ordonat exhumarea. Mostrele vor fi trimise la institutul de toxicologie de la Madrid, unde Pilar Abel a depus deja o probă de salivă. Rezultatul va fi gata în câteva săptămâni, potrivit lui Enrique Blanquez, avocatul din oficiu al lui Pilar Abel. 

Situl va fi închis publicului şi jurnaliştilor. Potrivit ziarului La Vanguardia, cupola muzeului va fi acoperită de pânze opace pentru a evita fotografiile cu ajutorul dronelor. 

Exhumarea era prevăzută la ora 9.30 dimineaţa, dar muzeul, principala atracţie turistică din oraşul catalan Figueras, cu peste 1,1 milioane de vizitatori în 2016, au vrut să respecte orarul de vizitare. ”Este pentru prima dată când ni se întâmplă aşa ceva”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Fundaţiei Dali, care administrează muzeul. 

Fundaţia Dali a făcut recurs, dar anunţul a fost ”prea corect” pentru a oferi timp tuturor părţilor de a-şi prezenta argumentele şi de a permite justiţiei să ia o decizie, a explicat o sursă judiciară. 

”Vreau doar să ştiu adevărul. Sunt încrezătoare, foarte mulţumită”, a spus jurnaliştilor Pilar Abel, care s-a născut şi a crescut în Figueras, oraşul natal al lui Dali. 

Pilar Abel a mai afirmat că se luptă de 10 ani să obţină această recunoaştere şi că a făcut deja trei teste ADN, ale căror rezultate nu i-au parvenit. Fapt pe care AFP nu l-a putut verifica. 

Dacă testele vor demonstra legătura, ea şi-ar putea cere partea de moştenire, 25%, potrivit avocatului. Dar, dacă testele vor fi negative ”vom continua să luptăm”, a spus ea. 

Maria Pilar Abel Martínez, o cititoare de cărţi de tarot, care s-a născut în Figueres, în 1956, a făcut prima cerere de exhumare în 2015. Ea a declarat că mama ei a lucrat pentru o familie care a petrecut o perioadă de timp în Cadaqués, aproape de zona în care pictorul a avut casă, potrivit ziarului spaniol El País.

În acea perioadă, Dali era casătorit cu Gala. Cuplul nu a avut copii. 

Pictorul Salvador Dalí (1904 - 1989) a fost un reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă. Faima a cunoscut-o în 1931, odată cu finalizarea operei ”La persistencia de la memoria”. Graţie talentului şi apariţiilor sale excentrice, Salvador Dalí a devenit o vedetă mondială, care a reuşit să folosească influenţa mass-media pentru a îşi spori averea şi gloria.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite