Românii fură şi literatură. Ce cărţi au avut „lipici“ la Gaudeamus?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a 22-a ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus a adus un număr record de vizitatori: peste 125.000 de oameni au ajuns la Romexpo în cele cinci zile ale evenimentului. Printre pasionaţii de lectură s-au strecurat şi personaje care au preferat să nu plece cu mâna goală din târg, dar fără să scoată un ban din buzunar.

Lansările au fost prilej de închesuială, oamenii bulucindu-se la autografe. În asemenea momente şi-au făcut simţită prezenţa şi cei care au vrut să „împrumute” volume din rafturi, înşelând vigilenţa celor care supravegheau.

Chiar dacă unele edituri se feresc să menţioneze, pe lângă topul vânzărilor există şi un top neoficial al cărţilor sustrase. Până la ora închiderii ediţiei, două edituri încheiaseră deja inventarul şi au dezvăluit tiltlurile cărţilor „cu lipici”.

De exemplu, la Editura Nemira anunţă că printre cele mai râvnite cărţi „gratuite” se numără „Bine că eşti tu deştept”, din colecţia Bonton şi „Filosofia F**k it!”, din colecţia Mistica. De asmenea, celebrul Sven Hassel, cu volumul „Lichidaţi Parisul”, se află în topul celor mai furaţi autori ai târgurilor de carte, după cum anunţă editorii.

Editura Corint anunţă, de asemenea, că cele mai căutate cărţi au fost cele din colecţia Corint Istorie. Mâinile iuţi au făcut să dispară de pe rafturi volume precum cel al Svetlanei Aleksievici, câştigătoarea premiului Nobel pentru Literatură 2015, „Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supravieţuitorilor”. O altă carte care a stârnit interesul neplătitorilor a fost una de mare actualitate, o carte „fierbinte”: „Siria. De ce s-a înşelat occidentul”, de Frederic Pichon. De asemenea, volumul „Singur în Damasc. Viaţa şi moartea spionului israelian Eli Cohen”, de Samuel Segev, a fost printre cele mai căutate titluri de la Gaudeamus 2015, atât la vânzări, cât şi la subtilizări.

Cu toate acestea, marile edituri au remarcat că ediţia actuală a fost extrem de profitabilă. Între 18-22 noiembrie, românii au cheltuit pe cărţi la Gaudeamus peste trei milioane de euro, o sumă record.

Imagini inedite cu mulţimea de vizitatori de la Târgul Gaudeamus

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite