Rock-ul romanesc - in doliu dupa disparitia lui Teo Peter

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O legenda a muzicii de la noi Numele basistului Teo Peter se confunda cu o buna parte a istoriei rock-ului romanesc. Nascut la Cluj, pe 11 aprilie 1954, el infiinteaza in urma cu 27 de ani formatia

O legenda a muzicii de la noi
Numele basistului Teo Peter se confunda cu o buna parte a istoriei rock-ului romanesc. Nascut la Cluj, pe 11 aprilie 1954, el infiinteaza in urma cu 27 de ani formatia Compact, ce avea sa devina, peste ani, una dintre trupele rock legendare din tara noastra. Dupa doi ani de la infiintarea formatiei, Teo ii intalneste pe Paul Ciuci (chitara si voce) si Aurel Vasilescu (tobe) si, din momentul cooptarii acestora in trupa, Compact cunoaste o lunga serie de succese. La inceputul anilor '80, formatia isi petrece sezoanele estivale concertand pe Litoral, in special la Costinesti. Este perioada unei ascensiuni puternice, grupul sustinand intre 100 si 400 de concerte anual. Tot atunci se inregistreaza si debutul discografic al formatiei, "Fata din vis" (primul LP propriu, 1985), iar trupa intreprinde numeroase turnee in strainatate: la Festivalul Rock de la Dresda, in fosta URSS si Bulgaria. Cantec pentru prieteni (Electrecord, 1988), Compact '88-'95 (Roton, 1996), Pe tine te-am ales (Roton, 1997), Compact 100% (Roton, 1999) - sunt celelalte albume ale formatiei. De-a lungul timpului au existat mai multe schimbari de componenta. Doar Teo Peter si Aurel Vasilescu au ramas permanent in trupa, Paul lipsind aproape opt ani, timp in care partea de creatie a fost preluata de Adi Ordean, iar cea vocala de Leo Iorga. In 1997, trupa s-a reunit in formula "magica" Paul Ciuci, Emil Laghia, Vlady Cnejevici, Aurel Vasilescu si Teo Peter. Dupa doi ani, lui Vlady i-a luat locul Dan Stesco.
"Rock in My Heart" - cantecul de lebada al artistului
A pus la cale, pentru aceasta toamna, un eveniment pe care si l-a dorit de mult: un festival de rock, care a marcat 50 de ani de la infiintarea genului. "Rock in My Heart" a adus la Bucuresti mai multi chitaristi care au cantat, de-a lungul vremii, cu formatii celebre, dar si trupe romanesti. In deschiderea festivalului (amanata cu o luna, din pricini financiare, dar si ca urmare a desfasurarii campaniei electorale) a cantat grupul Altar, la care basist este chiar fiul muzicianului, Theo Peter. Cei doi nu si-au vorbit mai multa vreme, intr-o perioada in care Theo renuntase la muzica, dar odata cu reintoarcerea in industrie si relansarea celor de la Altar, tatal si fiul au redevenit o familie. Vineri seara, la Sala Polivalenta, Theo si ai lui au urcat pe scena pe care, o zi mai tarziu, ar fi trebit sa evolueze veteranii de la Compact. Accidentul rutier care a curmat viata lui Teo Peter, sambata in zori, a lasat festivalul fara un recital, iar rock-ul romanesc, cu o inima mai putin. Chiar si dupa moartea artistului, festivalul pe care l-a creat a continuat. Trupul lui Teo Peter va fi depus astazi, la ora 12, la Sala Polivalenta, urmand ca marti, la ora 13, sa fie inmormantat la cimitirul Manastur din Clujul natal. Teo Peter a mai apucat, inaintea mortii sale, sa-si mai implineasca o dorinta: i-a impacat pe Paul Ciuci, Leo Iorga si Adrian Ordean, colegii sai de trupa. Impreuna ar fi trebuit sa sustina, in februarie 2005, un concert special, alaturi de toti membrii Compact care au facut faima trupei de-a lungul unui sfert de veac. Prietenii si camarazii sai de scena au hotarat ca, in memoria lui Teo Peter, sa duca la bun sfarsit acest proiect.
Muzicienii romani au cantat in memoria lui Teo Peter la "Rock In My Heart"
Cel mai important festival rock din Romania din ultimii zece ani, desfasurat la Sala Polivalenta, a fost punctat, sambata seara, de scurte momente de reculegere in memoria lui Teo Peter, basistul trupei Compact si producatorul general al festivalului. Atat trupele autohtone Salamandra si Cargo, cat si nume precum Uli Roth, Fabio Cerrone si Graham Oliver au tinut sa transmita un omagiu regretatului basist, care s-a implicat in realizarea acestui festival. Desi seara de sambata a festivalului "Rock In My Heart" a fost dedicata memoriei legendei Jimi Hendrix, artistii care au urcat pe scena au aprins brichete sau o lumanare pentru pierderea neasteptata suferita de rock-ul romanesc.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite