Republica Moldova, violenţă, „Sex & Perestroika“, în prim-plan la Festivalul Undercloud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din spectacolul „Nekrotitanium”, regia Luminiţa Ţîcu
Imagine din spectacolul „Nekrotitanium”, regia Luminiţa Ţîcu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru Independent Undercloud, care se va desfăşura la Muzeul Ţăranului Român între 22 şi 31 august, este dedicată Republicii Moldova, reprezentată la Bucureşti de laboratorul teatral Foosbook de la Chişinau, care prezintă un tip de teatru non-conformist.

Foosbook vine la Bucureşti la finalul acestei luni, când va prezenta în faţa publicului de la Undercloud mai multe spectacole: „Nekrotitanium“, „Sex & Perestroika“ şi „BASH / Piesele zilelor din urmă“.

„Am ales Republica Moldova pentru că ni s-a părut absolut firesc să inaugurăm Focusul Underlcoud cu producţii de teatru de peste Prut”, ne-a declarat teatrologul Irina Ionescu, selecţioner Undercloud. „Am avut mai multe opţiuni în alegerea companiei pe care să o invităm, dar în urma documentării am ales Foosbook, pentru regizoarea Luminiţa Ţîcu şi pentru actorii Mihai Fusu şi Alexandru Pleşca. A contat foarte mult, de asemenea, calitatea textelor pe care sunt realizate spectacolele, texte foarte diverse între ele – „Planeta Moldova“: Mitoş Micleuşanu şi Florin Braghiş, Constantin Cheianu şi Neil LaBute, acesta din urmă binecunoscut deja de multă vreme publicului bucureştean. A contat, de asemenea, faptul că spectacolele propun mai multe inovaţii la nivel regizoral. Sper că am făcut alegeri corecte şi sper ca publicul Underlcoud să aprecieze propunerile noastre”, a mai explicat ea.

Monodrama „Nekrotitanium“, o piesă marca „Planeta Moldova“, după un scenariu de Luminiţa Tîcu după romanul cu acelaşi nume de Mitoş Micleuşanu şi Florin Braghiş, în interpretarea luii Alexandru Plesca şi regia Luminiţei Ţîcu, propune o poveste despre violenţa gratuită, macabră, ironizată într-un mod foarte acid. „O combinaţie perfectă între violenţă, sarcasm, prostie, moldovenism, răutate şi alte caracteristici ale mioriticilor”, se arată într-un comuniat de presă.

„Sex & Perestroika“, după un scenariu de Mihai Fusu şi Luminita Ţîcu, după romanul cu acelaşi titlu de Constantin Cheianu, în interpretarea lui Mihai Fusu şi regia Luminiţei Ţîcu este un spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani, care completează programul Republicii Moldova la Undercloud. Câteva dintre cuvintele lui Constantin Cheianu sunt exemplificatoare: „Şi atunci am văzut pe geam priveliştea pe care nu o puteam avea din biroul meu de la etajul 3. Se vedea în toată deschiderea ei piaţa Marii Adunări Naţionale cu punctul ei central, locul unde se aflase cândva monumentul lui Lenin. Acolo, unde la 12 martie 1989 ne bătuseram cu miliţia pentru a sta câteva minute lângă Vladimir Ilici. Un teatru provocator, aşa cum a fost descris de critici, „în răspăr cu cel cuminte, canonizat, general acceptat”, aşa se anunţă „Sex &Perestroika”, un soi de exhibiţionism erotic la limita absurdului...

„BASH / Piesele zilelor din urmă“ de Neil LaBute în regia lui Mihai Fusu completează programul Focus Republica Moldova, de la Undercloud, care se va desfăşura între 22 şi 31 august la MŢR.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite