Republica Cehă este invitată de onoare la Bookfest 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
salonul Internaţional de Carte Bookfest va avea loc între 20 şi 24 mai
salonul Internaţional de Carte Bookfest va avea loc între 20 şi 24 mai

Cea de-a X-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care se va desfăşura la Bucureşti în perioada 20-24 mai, va avea ca invitat de onoare Republica Cehă, ocazie cu care cinci autori cehi contemporani importanţi vor veni în România.

Sub sloganul „Cehia – Republica Literaturii”, cinci autori cehi de primă mărime vor sosi la Bucureşti, pentru a participa la lecturi publice, lansări de carte, dezbateri sau mese rotunde.

Lista oaspeţilor de  onoare ai ediţiei din acest an a Salonului de Carte Bookfest include nume precum: Tomáš Zmeškal, scriitor de origine ceho-congoleză, multipremiat, laureatul Premiului Uniunii Europene pentru Literatură pe anul 2011; scriitorul, dramaturgul, regizorul şi scenaristul Roman Ráž; poeta, prozatoarea şi dramaturga Kateřina Rudčenková, una dintre cele mai importante figuri ale literaturii cehe tinere de astăzi; Kateřina Tučková, autoarea romanului-fenomen Dumnezeiţele din Moravia, vândut în peste 50.000 de exemplare în numai un de la apariţie, sau Martin Vopěnka, singurul scriitor ceh care în multe din romanele sale se inspiră din realităţile sociale şi din peisajele montane ale României.

„Este o bucurie că cea de-a zecea ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest va avea ca invitat de onoare Republica Cehă, a cărei cultură, după cum bine se ştie, a reuşit să depăşească graniţele blocului postcomunist şi să se bucure de aprecierea pe care o merită în spaţiul occidental, astfel că, de pildă, doar anul acesta, numărul aplicaţiilor pentru subvenţiile de traducere acordate de Ministerul Culturii al Republicii Cehe a depăşit cu mult bugetul alocat instituţiei în acest scop”, declară Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România.  

„Aceasta este, însă, numai una dintre veştile bune pe care Republica Cehă le aduce vecinelor sale din Europa de Est, provocându-le şi încurajându-le să participe la extinderea spaţiului de dialog intercultural european. Una dintre marile întâlniri de acest fel a avut deja loc în 2012, la Târgul Internaţional «Lumea Cărţii» de la Praga, unde cultura română a beneficiat, ca ţară invitată, de o expunere europeană extraordinară, ceea ce a adus mai aproape autorii români de publicul ceh şi a consolidat, totodată, colaborarea instituţiilor diplomatice şi culturale ale celor două state”, a mai spus el.

În lista evenimentelor care compun programul Republicii Cehe din cadrul Bookfest 2015 se regăsesc lecturi publice şi întâlniri cu autorii, dezbateri, mese rotunde, precum şi evenimente dedicate filmului şi teatrului.

„Întreaga literatură cehă va fi prezentă la Bookfest, începând de la autorii clasici, până la cei contemporani, volume de comics, titluri laureate în Cehia, precum şi o selecţie a traducerilor din limba cehă apărute la Editura Curtea Veche. În cadrul evenimentelor, discuţiile se vor purta mai ales în jurul unor autori precum Milan Kundera, Václav Havel şi Bohumil Hrabal. Pe parcursul zilelor de târg, vor fi prezenţi la Bucureşti cinci autori importanţi din Cehia: Kateřina Tučková, Tomáš Zmeškal, Martin Vopěnka, Roman Ráž şi Kateřina Rudčenková. Evenimentele non-literare vor avea loc în oraş – la Cinemateca Union: ecranizări după scrierile lui Kundera din anii ’60 şi expoziţia artiştilor vizuali, în frunte cu Zbyněk Baladrán, Tomáš Svoboda – la Atelier 35”, a dezvăluit František Zachoval, directorul Centrului Ceh Bucureşti.

Standul Republicii Cehe în calitate de invitat de onoare al Salonului de Carte Bookfest, ediţia a X-a, va fi amplasat în Pavilionul C4, iar cele aproximativ 20 de evenimente organizate de Centrul Ceh Bucureşti, în colaborare cu partenerii săi, vor avea loc atât la stand, cât şi la spaţiul de evenimente din cadrul Pavilionului C4.

România a fost ţară invitată de onoare a Târgului Internaţional „Lumea Cărţii” de la Praga în anul 2012, o excelentă ocazie de a aduce scriitorii români mai aproape de cititorii cehi. Proiectul Republica Cehă, invitat de onoare al Salonului Internaţional de Carte Bookfest, ediţia 2015, va contribui la consolidarea relaţiilor culturale dintre cele două ţări.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite