Renumitul pianist francez Vincent Larderet,  pe afişul Filarmonicii „George Enescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Karis Kennedy - Design : Mary Mc Neill
Karis Kennedy - Design : Mary Mc Neill

Joi, 20 şi vineri, 21 ianuarie, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de dirijorul de origine greacă Stefanos Tsialis, în două concerte simfonice cu public, susţinute de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român.

Programul va cuprinde Simfonia nr. 34, în do major, KV338 de Wolfgang Amadeus Mozart, Variaţiuni simfonice pentru pian şi orchestră de César Franck, Simfonia nr. 4, în si bemol major, op. 60 de Ludwig van Beethoven. Apreciatul solist francez Vincent Larderet interpretează la pian lucrarea concertantă a lui César Franck, care a avut prima audiţie la 1 mai 1886. „După cum arată titlul, Variaţiunile simfonice pentru pian şi orchestră pun în valoare măiestria compozitorului în tratarea formei variaţionale. Cu un caracter de fantezie liberă, lucrarea prezintă trei secţiuni executate fără pauză. Introducerea, tema cu variaţiuni şi finalul urmăresc alternanţa mişcărilor din clasica formă de concert. Pe tot parcursul piesei, prelucrarea motivului tematic iniţial enunţat  de pian demonstrează acel principiu al ciclicităţii ce caracterizează creaţia lui César Franck”, spune muzicologul Ozana Alexandrescu.

Accesul în sala Ateneului Român este permis "cu participarea publicului conform legii; dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 şi este asigurată purtarea măştii de protecţie". Verificarea acestor condiţii se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.

vizual Vincent Larderet

Stefanos Tsialis (foto) este dirijor permanent invitat al Orchestrei de Stat din Atena, unde a ocupat funcţia de dirijor principal şi director artistic din 2014 până în 2020. În timpul mandatului său de şase ani, numărul de spectatori a crescut cu peste 60 la sută. În pofida unui mediu economic dificil, sub conducerea lui Tsialis, a fost vizibilă creşterea calităţii artistice a ansamblului.  A colaborat cu muzicieni de calibru precum Vladimir Fedoseyev, Vladimir Ashkenazy, Christoph Eschenbach, Martha Argerich, Leonidas Kavakos, Maxim Vengerov şi Elisabeth Leonskaja, care au onorat invitaţiile la Atena de mai multe ori. Îmbunătăţirea calităţii orchestrei din Atena a dus, de asemenea, la difuzarea mai multor concerte la Deutschlandfunk Kultur şi la invitarea în mod regulat a acesteia în festivaluri internaţionale prestigioase: Festivalul Flandrei, Festivalul Internaţional din Brescia şi Bergamo, Festivalul Marvao şi, în 2021, Festivalul Internaţional George Enescu. Critica de specialitate a descris prestaţia ansamblului la festivalul din România, drept „o revelaţie”. În urma acestui succes, Stefanos Tsialis a fost invitat  de Filarmonica „George  Enescu” şi de Opera Naţională  Bucureşti.

Vincent Larderet pianist

Vincent Larderet (foto), onorat cu prestigiosul titlu de „Artist Steinway”, a atras recunoaşterea internaţională datorită intensităţii excepţionale a concertelor şi a  înregistrărilor sale. Apreciat drept un „pianist fascinant” (MusicWeb International, Marea Britanie) pentru „interpretarea sa foarte lirică” (Revista Crescendo, Belgia) şi pentru sunetul „multi-timbral” (Fanfare, SUA), Larderet „face pianul egal cu o orchestră” (Classica, Franţa) printr-o gamă largă de „culori pianistice impresionante” (PIANO News, Germania). Interpretările sale foarte personale şi profunde, de o "implicare totală”, care aduc o „contopire rară a cerebralului cu visceralul” (International Piano, Marea Britanie), sunt adesea comparate cu performanţele unor legende ale pianului - Michelangeli, Pollini, Zimerman şi Brendel.  Nominalizat la „International Classical Music Awards” şi la „Classical Revelation” de către câştigătorul Adami la MIDEM în Cannes, Larderet este considerat unul dintre cei mai importanţi pianişti francezi ai generaţiei sale. Artistul şi-a inclus cu entuziasm în repertoriu  lucrări ale unor compozitori mai puţin interpretaţi, precum Berg, de Falla, Schmitt, Scriabin şi Szymanowski.

A absolvit Conservatorul Naţional de Muzică din Rueil Malmaison, unde a câştigat „Premiul pentru Virtuozitate” şi s-a perfecţionat la Musikhochschule din Lübeck în Germania, la clasa lui Bruno-Leonardo Gelber. În acelaşi timp, Larderet a fost laureat la mai multe concursuri internaţionale de pian - Maria Canals din Barcelona, A.M.A. Calabria (în Italia) şi Brest (Franţa). De asemenea, a fost laureat al „Fundaţiei Orpheum pentru promovarea tinerilor solişti” din Elveţia. A concertat în întreaga lume în săli prestigioase precum Tonhalle din Zürich, Palau de la Musica din Barcelona, Leipzig Gewandhaus, Washington Kennedy Center, Hong Kong Cultural Center, Tokyo Toppan Hall & Hakuju Hall.

Concert simfonic

Joi şi vineri, 20 ianuarie şi 21 ianuarie 2022

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

vizual Vincent Larderet

Dirijor
STEFANOS TSIALIS

Solist
VINCENT LARDERET

Program

Wolfgang Amadeus Mozart
Simfonia nr. 34, în do major, KV338

César Franck
Variaţiuni simfonice pentru pian şi orchestră

Ludwig van Beethoven
Simfonia nr. 4, în si bemol major, op. 60

Preţurile biletelor sunt: categoria I: 110 lei; categoria II: 100 lei.

Biletele se pot procura:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
 

- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - sectiunea „Calendar“.Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condiţiile prevăzute de lege.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite