Regizorul Lucian Pintilie, distins la Gala de lansare a Festivalului Filmului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Pintilie a lipsit din motive de sănătate  de la Gala de deschidere a Festivalului Filmului European, desfăşurată în Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti FOTOGRAFII: Mihai Cratofil
Lucian Pintilie a lipsit din motive de sănătate  de la Gala de deschidere a Festivalului Filmului European, desfăşurată în Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti FOTOGRAFII: Mihai Cratofil

Reputatul regizor Lucian Pintilie a fost premiat de Institutul Cultural Român pentru excepţionala activitate de promovare a culturii române, în cadrul Galei de lansare a Festivalului Filmului European desfăşurată luni seara la Teatrul Naţional Bucureşti.

Prin acest eveniment ICR a marcat în 2018 Ziua Europei, Centenarul României şi Anul European al Patrimoniului Cultural. Ceremonia a avut loc la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti în faţa unei săli arhipline.

Premiul, împreună cu un spectaculos trofeu (operă a apreciatului artist plastic Ioan Nemţoi), a fost înmânat de doamna Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR, şi a fost primit, în numele regizorului, de actorul Răzvan Vasilescu, protagonist în multe dintre peliculele maestrului.

gala film european
„Suntem onoraţi să oferim acest premiu maestrului Lucian Pintilie, cineast român de anvergură europeană, drept recunoaştere a excepţionalei sale activităţi de promovare a culturii române şi să includem filmul O vară de neuitat în programul Festivalului”, a declarat preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu.
gala deschidere  festival de film european


Prezenţă constantă la evenimentele Institutului Cultural Român – printre care se numără Mesageri Identitari, Luna Enescu la ICR sau Academia UNESCO a Tinerelor Femei - Excelenţa Sa doamna Michèle Ramis, ambasadorul Franţei în România, a subliniat încă o dată buna colaborare dintre ICR şi Ambasada Franţei. Aşa cum ne-a obişnuit şi la alte evenimente ale Institutului Cultural Român la care a participat, doamna ambasador s-a adresat publicului în limba română şi a vorbit despre filmul de deschidere a Galei, Au revoir là-haut / La revedere acolo sus (Franţa, 2017, în regia lui Albert Dupontel).

„Această ediţie a Festivalului Filmului European este o ocazie de a motiva publicul român. Cinematografia europeană nu ocupă decât 10% din frecvenţă în sălile de cinema, din cauză că filmele europene din  categoria film independent nu sunt mediatizate suficient. Sezonul Franţa-România 2019 va fi o ocazie unică de a onora producţiile franco-române şi de a descoperi cineaşti din cele două ţări care să vitalizeze împreună cinematografia europeană“,  a declarat ambasadorul francez.

Festivalul Filmului European a debutat luni seara cu ediţia din Bucureşti, care are loc între 7 şi 13 mai la următoarele săli: Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Institutul Balassi, Centrul Ceh, Institutul Cervantes, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi la Spaţiul Public European. O parte dintre proiecţii vor fi însoţite de întâlniri cu cineaşti şi actori, concerte, dezbateri şi alte evenimente speciale.

„Festivalul Filmului European este, neîndoielnic, unul dintre cele mai substanţiale proiecte ale ICR, pentru că însăşi modalitatea de a îl organiza se bazează pe esenţa diplomaţiei culturale: este un efort conjugat, împreună cu ambasadele şi institutele statelor europene, o operă pe care o scriem în comun. Şi mai mult decât atât, este un dar şi în egală măsură un omagiu adus bogăţiei culturale a continentului nostru, de Ziua Europei. Am vrut ca în Anul Centenarului să ajungem în cât mai multe locuri din ţară, pentru că este nedrept că majoritatea oportunităţilor culturale se consumă în Bucureşti. Astfel încât, în afară de gazdele noastre de fiecare an, Iaşi, Timişoara şi Tîrgu Mureş, în 2018 vom reveni (după mulţi ani) la Sibiu, vom merge pentru prima dată în oraşul Marii Uniri, Alba Iulia, dar vom ajunge, de asemenea în premieră, şi în alte locuri unde până acum Festivalul încă nu a fost, cum ar fi Galaţi şi Râmnicu Vâlcea ”, a precizat preşedintele Institutului Cultural Român.

festivalul filmului european

Festivitatea de deschidere a FFE s-a desfăşurat în prezenţa a numeroase oficialităţi, membri ai corpului diplomatic şi al institutelor culturale străine la Bucureşti, personalităţi din lumea culturală, din spaţiul politic şi social, iubitori ai filmului: Andrei Ţărnea, comisarul Sezonului România-Franţa, Evelin Hust, director Goethe Institut, preşedintele clusterului EUNIC Romania, Christophe Gigaudaut, director al Institutului Francez din România, Irina Petrescu, director adjunct al Institutului Francez din România, regizorii Tudor Giurgiu şi Stere Gulea, Marin Cazacu,  director  Orchestra Română de Tineret,  Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Lucian Blaga“ din Sibiu şi directorul Festivalului Internaţional de Tearu de la Sibiu, compozitorul Vasile Şirli,  antropologul Vintilă Mihăilescu, Laurenţiu Damian - preşedinte UCIN, Liviu Jicman,  director Muzeul Naţional Cotroceni, Alex Trăilă, consultant în industria filmului Gilda Lazăr, Monica Davidescu.

Cea de a 22-a ediţie a Festivalului îşi va continua traseul în alte şapte oraşe: Galaţi (11 – 13 mai), Râmnicu Vâlcea (18 – 20 mai), Tîrgu Mureş (18 – 20 mai), Timişoara (24 – 27 mai), Alba Iulia (25 – 27 mai), Iaşi (1 – 3 mai) şi Sibiu (1 – 3 mai). Programul complet al proiecţiilor din cele opt oraşe este disponibil aici. 
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene şi al Biroului de Informare al Parlamentului European, sub egida EUNIC România, cu sprijinul ambasadelor şi al centrelor culturale ale ţărilor europene.
 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite