Regizorul Alexandru Solomon a trimis o scrisoare deschisă către Colegiul Medicilor: „De ce s-au manifestat psihiatrii ca subordonaţi ai poliţiei?”

0
0

Regizorul Alexandru Solomon, care la sfârşitul lunii trecute a fost ridicat de jandarmi şi dus la Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia, în urma unui moment artistic pe care l-a filmat în faţa Patriarhiei Române, cu prilejul vizitei patriarhului rus Chiril, a trimis o scrisoare deschisă Colegiului Medicilor.

În mesaj, regizorul precizează, printre altele, că medicii care l-ar fi primit s-au comportat mai degrabă ca nişte anchetatori, unul dintre medici consultându-se telefonic cu comandantul secţiei de poliţie. Redăm mai jos scrisoarea deschisă trimisă de Alexandru Solomon ziarului Adevărul.

Scrisoare deschisă în atenţia Colegiului Medicilor din România

„Mă numesc Alexandru Solomon, sunt cetăţean român şi regizor de film. Mă adresez dumneavoastră pentru a vă solicita o întâlnire şi, apoi, o poziţie publică într-o situaţie în care am fost implicat şi în care au intervenit medici care lucrează la un spital bucureştean.

Reiau aici pe scurt firul evenimentelor, care - de altfel - a fost făcut public prin reţelele sociale şi printr-un articol publicat pe site-ul contributors.ro sub titlul „[poliţie + psihiatrie] x politică = ?”.

Este vorba de actul meu artistic din data de 26 octombrie, un act legat de vizita Patriarhului Kirill: am fost atunci în Dealul Patriarhiei, m-am tăiat superficial la mână stângă şi am împărţit bani. După câteva ore de anchetă la faţa locului şi într-o secţie de poliţie, am fost dus sub escortă la Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia. Medicii de la camera de gardă au insistat că trebuie să mă reţină peste noapte, întrucât „nu au nicio garanţie că nu mă voi întoarce la Patriarhie”. Unul din medici s-a consultat telefonic cu comandantul secţiei de poliţie. Menţionez că, practic, nu a avut loc o consultaţie medicală şi pe parcursul orelor petrecute la spital nu am fost întrebat de sănătate.

După câteva ore la camera de gardă, medicul a consimţit să îmi dea drumul cu condiţia ca altcineva din familie să mă conducă de la spital direct la domiciliu. Soţia a trebuit să semneze o hârtie prin care se angaja să mă supravegheze în următoarele zile. Medicul i-a recomandat „să stau acasă vreo două zile, măcar până se termină agitaţia de la Patriarhie”.

În scrisoarea medicală pe care am primit-o la externare se menţionează că „pacientul este liniştit, cooperant, OTS, fără modificări psihice în sfera gândirii şi a afectivităţii.” „Nu reprezintă un pericol pentru sine şi cei din jur la momentul examinării.” Vă pot pune la dispoziţie toate detaliile legate de vizita mea la Spitalul Obregia. Nu doresc să fac publice numele medicilor din acest caz, pentru că cred că nu este vorba de anumiţi indivizi, ci de un mod viciat de funcţionare al sistemului medical.

De ce s-a simţit obligat un medic să mă oprească de la o eventuală continuare a acţiunii mele? De ce s-au manifestat psihiatrii ca subordonaţi ai poliţiei? De ce au crezut că sunt mandataţi de poliţie să se asigure că nu voi tulbura liniştea publică?

Vă rog să găsim împreună răspunsurile la aceste întrebări. Cred că asumarea unei poziţii din partea Colegiului Medicilor în această chestiune este importantă nu numai pentru păstrarea demnităţii profesiei medicale, ci şi pentru că asemenea practici – care amintesc de regimul dictatorial - pun în pericol libertatea de expresie şi pot afecta şi pe alţii.

Cu consideraţie,

Alexandru Solomon

Bucureşti, 10 noiembrie 2017”

Ridicat de jandarmi şi dus la Spitalul de Psihiatrie

Vă reamintim că pe 26 octombrie, regizorul Alexandru Solomon a protestat la Patriarhia Română, într-o manieră artistică, faţă de vizita Patriarhului Chiril al Moscovei şi Întregii Rusii la Bucureşti.

Purtând la gât fotografii cu Vladimir Putin, patriarhii Kiril şi Daniel şi Liviu Dragnea, Alexandru Solomon a susţinut un act artistic: după ce şi-a tăiat palma stângă, a împărţit bani. Jandarmii prezenţi l-au remarcat imediat şi l-au chestionat timp de mai multe ore.

„Este un act artistic. Am vrut, cu ocazia vizitei Patriarhului Kiril, să fac un dar de sânge şi de bani, în memoria victimelor tuturor poliţiilor secrete din Rusia şi din România”, a spus cineastul fiind filmat, întrerupt de jandarmi, care îi cereau în mod repetat actele de identitate.

În plus, ei i-au cerut să îşi dea jos de la gât „colierul” de imagini şi să ţină braţele pe lângă corp. „Nu îmi place să staţi aşa”, a spus unul dintre jandarmi. „Nu este normal. Mă ameninţaţi. Nu mă simt în siguranţă. Este nefiresc”. Regizorul a insistat un timp să îşi ducă mai departe actul artistic.

Alexandru Solomon a fost însoţit la o ambulanţă, pentru a-i fi bandajată mâna, unde jandarmii i-au scos şiragul de fotografii de la gât. „Sunt portrete oficiale ale patriarhilor. De ce mi le luaţi? De ce vă deranjează?”, i-a întrebat el pe jandarmi, care l-au asigurat că i le vor înapoia.

Întrebat de medicii de pe ambulanţă care a fost motivul rănii de la mână, Solomon a răspuns: „M-am tăiat intenţionat. Cu ocazia vizitei Patriarhului Kiril al Rusiei, care vine în România cu binecuvântarea preşedintelui Putin, fost coleg în KGB, am vrut să fac un dar de sânge şi de bani în memoria tuturor victimelor represiunii comuniste, fasciste din România şi din Rusia. Asta e tot”.

Într-un comentariu scris pe pagina sa de Facebook, regizorul a precizat: „Acţiunea a durat 1 minut, dar ce a urmat a durat 7 ore: jandarmi, poliţie, psihiatrie. Concluzia: tulburări de adaptare”.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite