Regizorul Alexandru Darie, Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor din Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
|Alexandru Darie, premiat de Guvernul francez   FOTO Mediafax
|Alexandru Darie, premiat de Guvernul francez   FOTO Mediafax

Alexandru Darie, managerul Teatrului Bulandra, va primi pe 28 octombrie, una dintre cele mai importante distincţii din partea Ministerului Culturii şi Comunocării din Franţa, şi anume titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor.

Distincţia se va face oficial în România, duminică, 28 octombrie, la Ambasada Franceză de la Bucureşti.

Alexandru Darie, la 53 de ani, este regizor român, un nume de marcă în peisajul teatral contemporan, care s-a impus în lumea artistică de peste trei decenii prin creaţii de anvergură, apreciate la superlativ în ţară şi în străinătate. Consacrarea internaţională s-a produs o dată cu spectacolul „Visul unei nopţi de vară”, pe care ziarul „The Guardian”  l-a considerat a fi cea mai bună montare de la producţia cu acelaşi nume semnată de Peter Brook.

Printre spectacolele realizate în ţară se numără „Amadeus”, „Cameristele”, „Legături primejdioase”, „Poveste de iarnă”, „Iulius Caesar”, „Triumful dragostei” sau „Ce păcat că-i curvă”. 

Spectacolele lui Alexandru Darie au depăşit graniţele româneşti ajungând pe scenele din Statele Unite („Cabla bigoţilor”, „Mizantropul”), Marea Britanie („Mult zgomot pentru nimic”), Japonia („Macbeth”) sau Germania („Equus”).

Două mandate consecutive ca preşedinte al „Uniunii Teatrelor din Europa”

Din anul 2002 Alexandru Darie preia conducerea Teatrului Bulandra, conferindu-i acestuia un statut unic între teatrele din Romania. În 2006 este ales preşedinte al „Uniunii Teatrelor din Europa”, ducând la bun sfârşit în 2011 două mandate consecutive la conducrea acestei instituţii.

În toată perioada mandatelor sale, Alexandru Darie a oferit publicului românesc şansa de a vedea pe scenele Teatrului Bulandra o serie de spectacole importante din repertoriul teatral european, totul culminând cu organizarea, în 2008, a „Festivalului Uniunii Teatrelor” din Europa la Bucureşti, manifestare care a reunit unele dintre cele mai importante teatre europene, precum: „Piccolo Teatro di Milano” (Italia), „Maly Teatr din Sankt Petersburg” (Germania), „Teatre Lliure din Barcelona”  şi „Teatro de la Abadia din Madrid” (Spania

Timp de peste două luni publicul românesc a urmărit un adevărat regal teatral, cu 54 de reprezentaţii, ale 20 de companii din 13 ţări. 

Sub conducerea lui Alexandru Darie, „Uniunea Teatrelor din Europa” cunoaşte o revigorare semnificativă, instituţii de marcă completând în mod fericit familia teatrelor europene: Teatrul Dramatic Iugoslav (Belgrad, Serbia), Teatrul Naţional al Israelului (Tel Aviv, Israel), Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, Schauspielhaus Graz (Graz, Austria), Teatrul Naţional al Greciei (Atena, Grecia), Teatrul Naţional din Praga (Cehia), MC93 Bobigny (Franţa), Teatrul Maly (Moscova, Rusia), Sfumato (Sofia, Bulgaria).

Distincţia de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor din Franţa reprezintă un important omagiu adus personalităţilor ce se disting prin creaţia artistică de excepţie în domeniul culturii şi comunicării sau prin contribuţia esenţială adusă la răspândirea artelor şi literelor în Franţa şi în lume. Frédéric Mitterand, Ministrul francez al Culturii şi Comunicării menţionează, în documentul ce însoţeşte diploma emisă la data de 13 aprilie 2012, că acest ordin reprezintă una dintre principalele distincţii onorifice ale Republicii Franceze.

Tot un astfel de titlu din partea aceluiaşi Minister al Culturii din Franţa, i-a fost înmânat anul acesta şi Dorinei Lazăr, directorul Teatrului Odeon.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite