Dorina Lazăr, distinsă Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor din Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorina Lazăr în „Gaiţele
Dorina Lazăr în „Gaiţele

Actriţa Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon, a fost recompensată cu una dintre cele mai importante distincţii acordate de către Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa.

Titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor este un omagiu adus personalităţilor care s-au distins prin creaţia lor artistică în domeniul culturii şi comunicării sau prin contribuţia adusă la răspândirea artelor şi literelor în Franţa şi în lume.

În documentul ce însoţeşte diploma emisă în data de 13 aprilie 2012, ministrul francez al Culturii şi Comunicării, Frédéric Mitterand, subliniază că Ordinul Artelor şi Literelor este una dintre principalele distincţii onorifice ale Republicii Franceze, între cele patru ordine ministeriale ale statului francez. 

Această decoraţie se adaugă unui lung şir de alte premii pe care doamna Dorina Lazăr le-a primit de-a lungul timpului pentru activitatea sa interpretativă şi de director al Teatrului Odeon din Bucureşti, pe care o desfăşoară din 2003. Joacă pe această scenă din 1969, iar în perioada 1996-2002 a fost director artistic.

Ca manager, Dorina Lazăr a reuşit să impună Teatrul Odeon în peisajul teatral naţional şi internaţional printr-un repertoriu divers, dar şi prin calitatea programelor alternative, multe dintre ele realizate împreună cu instituţii culturale prestigioase din străinătate.

De asemenea, a redeschis după 62 de ani Sala Studio, în septembrie 2010, iar în decembrie 2011, cu ocazia aniversării centenarului clădirii teatrului, a editat un volum dedicat arhitecturii acestui monument istoric, dar şi vieţii teatrale pe care a găzduit-o în tot acest timp „Teatrul Comoedia – Odeon. Un secol de istorie”.

Peste 50 de ani de carieră 

Dorina Lazăr are 72 de ani şi este o actriţă de teatru şi film. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Facultatea de Teatru, secţia Actorie la clasa profesorului Ion Finteşteanu, având ca asistenţi pe Sanda Manu şi Dem Rădulescu.

A debutat în1961 la Teatrul Regional Bucureşti, iar din 1969 este actriţă la Teatrul Odeon. Pe marele ecran a debutat în 1974, în filmul „Păcală” al regizorului Geo Saizescu. Printre cele mai importante filme în care a mai jucat se numără  „Angela merge mai departe” (1981), „Liceenii “ (1986), „Balanţa” (1991) şi „Amen” (2001).

În anul 1979, a primit premiul „Leul de bronz” la Festivalul International de Teatru de la Arezzo, pentru rolul din spectacolul „Năpasta”. În anul 1982 primit premiul „Cea mai bună actriţă de film” din partea Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolul Angela din „Angela merge mai departe” (1981). În 2000, a fost decorată cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de cavaler. Din 2003 este directoarea Teatrului Odeon.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite