Radu Muntean va face parte din juriul festivalului de la Cannes. El va hotărî alături de ceilalţi juraţi cine primeşte premiul Palme d'Or pentru scurtmetraj

0
0

Regizorul român Radu Muntean va face parte din juriul secţiunii Cinéfondation şi de scurtmetraje al Festivalului de Film de la Cannes, ediţia 2016. Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 11-22 mai.

Juriul secţiunii Cinéfondation şi de scurtmetraje va fi prezidat în acest an de regizoarea şi scenarista japoneză Naomi Kawase. Juriul îi mai cuprinde pe Radu Muntean (regizor şi scenarist - România), Marie-Josée Croze (actriţă - Canada / Franţa), Jean-Marie Larrieu (regizor şi scenarist - Franţa) şi Santiago Loza (regizor, scenarist şi dramaturg - Argentina).Acest juriu va premia trei dintre cele 18 filme studenţeşti care vor fi prezentate în selecţia Cinéfondation.

Premiile secţiunii Cinéfondation vor fi anunţate pe 20 mai, într-o gală ce va avea loc la Teatrul Buñuel din Cannes, ce va fi urmată de proiecţiile peliculelor câştigătoare.Acelaşi juriu va atribui şi trofeul Palme d'Or pentru scurtmetraj, care va recompensa unul dintre cele 10 scurtmetraje selectate în acest an. Acest trofeu va fi înmânat în timpul ceremoniei oficiale de închidere a celei de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, pe 22 mai.

Cinéfondation este o secţiune înfiinţată în 1998 de Gilles Jacob, sub egida Festivalului de la Cannes, ce vizează descoperirea tinerelor talente din arta cinematografică. În fiecare an, în această secţiune sunt selecţionate între 14 şi 18 scurtmetraje şi mediumetraje ce provin din diverse şcoli cinematografice ale lumii.

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 11 - 22 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de cineastul australian George Miller.

Născut pe 8 iulie 1971, Radu Muntean este regizor şi scenarist. A debutat în lungmetraj cu ”Furia”, în 2002, care l-a avut pe Dragoş Bucur în rol principal. Acestuia i-au urmat ”Hârtia va fi albastră” (2006), ”Boogie” (2008), ”Marţi, după Crăciun” (2010) şi ”Un etaj mai jos” (2015). Împreună cu Alexandru Baciu, a semnat regia şi scenariul pentru documentarul ”Vorbitor” (2011).Două dintre filmele sale au fost nominalizate în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes: ”Marţi, după Crăciun” (2010) şi ”Un etaj mai jos” (2015). Pentru ”Hârtia va fi albastră” a primit o nominalizare la Festivalul de Film de la Locarno şi premiul special la Cottbus Film Festival, iar pentru scenariul peliculei ”Un etaj mai jos” a fost premiat la Festivalul Filmului European Sevilla.

Înfiinţat în 1946, Festivalul de Film de la Cannes este considerat unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din lume, fiind organizat în fiecare an în luna mai, la Palais des Festivals et des Congres.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite