Radu Boroianu, vicepreşedinte PLR, ar putea prelua mandatul de preşedinte al ICR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Boroianu a confirmat negocierile pentru preluarea funcţiei de conducere a ICR
Radu Boroianu a confirmat negocierile pentru preluarea funcţiei de conducere a ICR

Radu Boroianu, vicepreşedinte al Partidului Liberal Reformator, a confirmat, luni, pentru Mediafax că se află în negocieri pentru preluarea şefiei Institutului Cultural Român (ICR), subliniind că lucrurile nu sunt sigure.

„Mi-ar plăcea să pot face declaraţii atunci când lucrurile sunt sigure, deocamdată, ele sunt la nivelul la care îl vedeţi dumneavoastră şi nu îmi face plăcere să spun nici albă, nici neagră", a declarat Radu Boroianu pentru Mediafax.

Radu Boroianu a spus că "este unul dintre administratorii culturali cunoscuţi în România". "Sigur că numele meu a fost vehiculat, dar sunt proceduri care sunt complicate. Întâi să vedem dacă se formalizează măcar", a completat acesta.

Întrebat de Mediafax dacă se află în negocieri pentru propunerea de preşedinte al ICR, Boroianu a declarat: "Da. Poate sunt mai mulţi, habar n-am. Nu îmi place să vorbesc pe presupuneri".

Lilian Zamfiroiu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), aceasta fiind înregistrată vineri la cabinetul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

"Prin urmare, consider că misiunea pe care mi-a încredinţat-o Senatul României la 25 iunie 2013 poate sa ia sfârşit acum, eu urmând a mă întoarce la cariera diplomatică şi fiind pregătit să fac faţă unor noi provocări profesionale", se arată în cererea de demisie a lui Lilian Zamfiroiu.

În legătură cu specificul activităţii desfăşurate de Institutul Cultural Român pe parcursul celor aproape doi ani de mandat al său la conducerea instituţiei, Lilian Zamfiroiu apreciază că acesta s-a caracterizat ca "o tranziţie spre normalitate, cu suişuri şi coborâşuri, aşa cum este şi viaţa însăşi".

"Normalitatea şi excelenţa sunt obiective fireşti într-un parcurs managerial serios, însă lungimea drumului de la una la cealalta depinde în mod direct de resursele alocate. Îmi doresc din tot sufletul ca, sub conducerea viitorului preşedinte, Institutul Cultural Român să poată atinge excelenţa", a spus Lilian Zamfiroiu, la despărţirea de personalul din Centrala ICR.

Până la numirea, de Senatul României, a unui nou preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), interimatul la conducerea instituţiei va fi asigurat de Liviu Sebastian Jicman, vicepreşedinte ICR.

Demisia lui Lilian Zamfiroiu a fost înregistrată, vineri, la cabinetul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, deoarece ICR este o instituţie aflată în subordinea Senatului României. Demisia va fi efectivă în momentul publicării sale în Monitorul Oficial.

Diplomatul Lilian Zamfiroiu a fost votat, pe 26 iunie 2013, în funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român, la propunerea grupului parlamentar PSD.

Lilian Zamfiroiu ar urma să fie numit ambasador la Vatican, după cum au declarat pentru MEDIAFAX, pe 9 aprilie, surse parlamentare. În prezent, ambasadorul României la Vatican este Bogdan Tătaru-Cazaban.

Cine este Radu Boroianu:

Radu Boroianu a fost senator ales în legislatura 1996 - 2000, însă şi-a dat demisia în 1997. Între 1991-1992 a fost secretar de stat în Ministerul Culturii, dar şi vicepreşedinte al PNL în perioada CDR. În cabinetul condus de Victor Ciorbea a deţinut funcţia de ministru delegat pentru informaţii publice. În 1997 a fost numit de Emil Constantinescu ambasador al României în Elveţia, pentru ca în 2001 Boroianu să fie rechemat de Ion Iliescu. În 2005, acesta este numit secretar de stat pentru francofonie de premierul Călin Popescu Tăriceanu, iar, în 2009, se afla alături de Emil Constantinescu în comitetul de sprijin al candidatului la alegerile prezidenţiale Crin Antonescu. De asemenea, între 2013 şi 2014 a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii. Radu Boroianu este administrator al unei galerii de artă, European Art Gallery. În prezent, este vicepreşedinte al Partidului Liberal Reformator, condus de Călin Popescu Tăriceanu.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite