Radu Boroianu (ICR) răspunde scrisorii ambasadorului Poloniei: "Domnul Breban nu a avut răgazul să ne devină colaborator, a ratat această şansă!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Boroianu, Preşedintele ICR, a reacţionat rapid la scrisoarea pe care Ambasada Poloniei a trimis-o instituţiei pe care o conduce, prin care condamnă declaraţiile iresponsabile ale lui Nicolae Breban. Academicianul a precizat că în Polonia, scriitori precum Patapievici sau Liiceanu ar fi fost împuşcaţi.

Declaraţiile academicianului au atras şi o reacţie a Ambasadei Poloniei la Bucureşti. Într-o scrisoare deschisă trimisă Preşedintelui ICR, Excelenţa Sa, Marek Szczygiel, a precizat că că a fost neplăcut surprins de declaraţia lui Breban, solicitând ca pe viitor reprezentanţii ICR să nu îi mai pună ţara "într-o lumină nefavorabilă şi falsă".

Radu Boroianu, Preşedintele ICR, a reacţionat prompt, tot printr-o scrisoare deschisă, trimisă ambasadorului Republicii Poloneze:

"Stimate Domnule Ambasador,   Aşa dupa cum veţi putea citi şi în anexa la prezenta scrisoare, Institutul Cultural Roman şi eu personal ne-am detaşat public de intempestiva prezenţă şi declaraţie a domnului Academician Nicolae Breban. Cu toate remarcabilele sale calităţi de scriitor şi intelectual, prin atitudinea sa surprinzătoare, Nicolae Breban nu mai poate intra în viziunea integratoare a unei instituţii de diplomaţie publică, mai ales culturală. Poziţia noastră s-a referit la întregul Domniei Sale discurs incriminatoriu, nu doar la citarea Poloniei, şi a fost făcută publică de acum două săptămâni… Domnul Nicolae Breban nu a avut răgazul să ne devină colaborator, a ratat această şansă! Va asigur, Domnule Ambasador, de preţuirea deosebită ce o port dintotdeauna Poloniei şi poporului polonez, exemplu de curaj şi de unitate naţională, de respect al valorilor şi pentru mine, şi pentru toţi colaboratorii mei", precizează Preşedintele ICR.

Scandalul de proporţii internaţionale a apărut în urma declaraţiilor academicianului Nicolae Breban, numit la un moment dat în funcţia de Director onorific al Consiliului consultativ al ICR, care a precizat la o şedinţă în Academia Română că în Polonia scriitorii Patapievici şi Liiceanu ar fi fost împuşcaţi.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite