Ambasadorul Poloniei reacţionează la "scandalul Breban": "Reprezentanţii ICR să nu-mi pună ţara într-o lumină nefavorabilă şi falsă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marek Szczygiel, Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, a reacţionat în "scandalul de la ICR"
Marek Szczygiel, Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, a reacţionat în "scandalul de la ICR"

Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygieł, a reacţionat într-o scrisoare deschisă către preşedintele ICR, Radu Boroianu, precizând că a fost neplăcut surprins de declaraţia lui Nicolae Breban referitoare la Horia-Roman Patapievici, cerând ca pe viitor reprezentanţii ICR să nu îi mai pună ţara într-o lumină falsă.

Scandalul de la ICR, în urma căruia Nicolae Breban şi-a pierdut funcţia de Director onorific al Consiliului consultativ al instituţiei, este departe de a se fi încheiat. Într-o şedinţă la Academia Română, în cadrul unei şedinţe a secţiei de filologie şi literatură, scriitorul a afirmat că Patapievici şi Liiceanu ar trebui împuşcaţi.

"La Academie am repetat doar pe scurt ce am spus la Antena 3 (într-o emisiune, n.r.), dar asta cu împuşcatul este o variantă din ce am spus (...) am spus că, dacă omul ăsta, Patapievici, ar fi fost în Polonia şi ar fi murdărit şi înjurat istoria poloneză, probabil că polonezii l-ar fi împuşcat, nu eu. A fost o metaforă, poate nefericită, dar arăta faptul că eu dispreţuiesc atacurile la adresa neamului românesc şi a istoriei acestui neam. Vroiam să spun că probabil polonezii ar fi reacţionat foarte dur. Asta vroiam să spun. Pe când în România nu a reacţionat nimeni. Dispreţuiesc pe cei care atacă istoria şi limba românească. Asta e tot ce am spus. N-am spus nimic de Liiceanu", a declarat pentru Mediafax scriitorul Nicolae Breban.

image

Nicolae Breban a declanşat un scandal de proporţii internaţionale    FOTO: Florin Ghioca

Însă declaraţiile iresponsabile ale academicianului au atras şi o reacţie a Ambasadei Poloniei la Bucureşti. Într-o scrisoare deschisă trimisă Preşedintelui ICR, Excelenţa Sa, Marek Szczygiel, a precizat că că a fost neplăcut surprins de declaraţia lui Breban, solicitând ca pe viitor reprezentanţii ICR să nu îi mai pună ţara într-o lumină nefavorabilă şi falsă.

"Am fost foarte neplăcut surprins să citesc declaraţia domnului Nicolae Breban, preşedintele Consiliului consultativ al ICR, preluată în masă de presa din România, conform căreia în Polonia cineva poate fi împuşcat pentru exprimarea unor păreri sau aprecieri privind subiecte istorice. Consider nepotrivit ca persoane de calibrul domnului Breban, care se bucură de autoritate şi care reprezintă o instituţie precum ICR, să recurgă în discuţia purtată la nişte argumente atât de absurde şi evident neadevărate. Acest gen de acuzaţii la adresa Poloniei nu fac onoare unui scriitor, membru al respectatei Academii Române. Polonia reprezintă de mulţi ani un exemplu de ţară în care domină libertatea nestingherită de exprimare, garantată direct prin constituţie. Acest lucru este demonstrat de însăşi poziţia înaltă a ţării noastre în clasementele internaţionale referitoare la libertatea presei", spune ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti. 

În continuare, ambasadorul mai spune că pe scriitorii Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici nu îi ameninţă niciun pericol în Polonia.

image

"Domnii Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici, pentru care am un enorm respect, se află printre cei mai străluciţi intelectuali români, sunt persoane cunoscute şi respectate şi în Polonia. Vă asigur, domnule Boroianu, că în ţara mea nu-i ameninţă niciun pericol. Am totodată rugămintea ca pe viitor, în fervoarea dezbaterilor publice, reprezentanţii ICR să nu mai folosescă argumente care să-mi pună ţara, atât de apropiată României, într-o lumină nefavorabilă şi falsă", mai spune ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti, Marek Szczygiel.

Scrisoarea a fost transmisă "spre ştiinţă" şi scriitorilor Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici, dar şi academicianului Ionel Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române, şi lui Radu Podgorean, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite