Proteste intense la deschiderea stagiunii de la Scala din Milano cu opera „Madama Butterfly“

0
0
Deschiderea stagiunii de la Scala din Milano cu spectacolul "Madama Butterfly" a generat proteste în stradă FOTOGRAFII:  EPA
Deschiderea stagiunii de la Scala din Milano cu spectacolul "Madama Butterfly" a generat proteste în stradă FOTOGRAFII:  EPA

Teatrul Scala din Milano şi-a deschis miercuri seară stagiunea 2016-2017 cu "Madama Butterfly", operă compusă de Giacomo Puccini, prezentată pentru prima dată după 112 ani în versiunea sa iniţială. Proteste intense faţă de regimul politic au avut loc înaintea premierei, de la care au lipsit personalităţile politice.

Spectacolul "Madama Butterfly", desfăşurat sub conducerea muzicală a dirijorului Riccardo Chailly, este unul dintre momentele cele mai importante ale vieţii culturale din Italia. Teatrul de operă La Scala îşi începe totdeauna stagiunea pe 7 decembrie,  de ziua Sfântului Ambrozie, patronul oraşului Milano. Preţurile pe un bilet sunt exorbitante, de ordinul miilor de euro.

Din cauza crizei politice care zguduie în prezent peninsula, preşedintele Republicii, Sergio Mattarella, ministrul economiei şi finanţelor, Pier Carlo Padoan, şi ministrul culturii, Dario Franceschini, nu au fost prezenţi la premiera operei lui Puccini. 

Operă compusă de Giacomo Puccini pe un libret de Luigi Illica şi Giuseppe Giacosa (bazat pe o povestire de John Luther Long şi o piesă de David Belasco). Premiera operei a avut loc la Brescia, pe 28 mai 1904.

Acţiunea are loc la începutul secolului al XX-lea în Japonia, lângă portul Nagasaki.

La Milano, soprana uruguayană Maria José Siri a interpretat, la premieră, miercuri seară, rolul tinerei gheişe, tenorul american Bryan Hymel, pe cel al locotenentului Pinkerton, iar baritonul spaniol Carlos Alvarez pe cel al consulului american Sharpless.

Spectacolul "Madama Butterfly" a fost transmis în direct de televiziunea publică italiană şi de diverse canale şi posturi de radio, ca şi de sute de săli de cinema. 

image

Proteste au însoţit premiera

În această stagiune, La Scala va mai prezenta, printre altele, "Don Carlos", "Falstaff" şi "Traviata" de Verdi; "Boema" de Puccini; patru opere germane, printre care "Hänsel şi Gretel"; "Don Giovanni" şi "Răpirea din Serai" de Mozart.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite