Producătorul Ada Solomon: Cred că „Aferim!” va fi o prezenţă foarte exotică pentru orice public

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ada Solomon FOTO David Muntean
Ada Solomon FOTO David Muntean

Unul dintre cei mai de succes producători de film din România vine la Adevărul LIVE, cu poveşti din lumea festivalurilor, a platourilor de filmare şi a culiselor celei de-a şaptea arte. Ada Solomon se pregăteşte să ia din nou cu asalt Berlinul, de data aceasta cu filmul "Aferim!" al lui Radu Jude, selecţionat în competiţia oficială pentru Ursul de Aur.

 

„Filmul care va fi proiectat în premieră la Berlin, „Aferim!” al lui Radu Jude, nu avea cum să fie proiectat înainte în România, pentru că încă nu e gata, suntem pe ultima sută de metri...”, a declarata Ada Solomon, în studioul Adevărul Live.

A fost o opţiune artistică faptul că filmul este alb-negru. M-am luptat cât am putut împotriva aceseti opţiuni, până când am înţeles de ce şi el a fost filmat pe peliculă alb-negru. Iar asta îi dă un farmec cu totul aparte şi un soi de autenticitate şi de relaţionare mai apropiată de povestea pe care o spunem”, spune producătoarea Ada Solomon.

Filmul e deja invitat în alte două festivaluri, imediat după Berlin, dezvăluie ea.

Subiectul din film are mare legătură cu socialul, filmul ăsta de fapt e o snoavă, dar o snoavă extrem de actuală, deşi se petrece acum 200 de ani, e un film despre felul cum se transferă mentalităţile de la o generaţie la alta, explică Ada Solomon. De la marginalizarea femeii, şi de la populaţia romă, la cea evreiească şi nu numai, regăsim aici tot... Sunt metehne vechi, pe care poate nu le-am privit cu atenţie până acum.

„Aferim!” cred că va fi o prezenţă foarte exotică pentru orice public! E foarte exotic ca look, ca locuri pe care le arată, noi am încercat să reconstituim cât mai fidel realitatea, atât cât ne-au permis izvoarele. Cred că va atrage atenţia felul cum e filmată frumoasa noastră ţară.

Am filmat în rezervaţia Măcin, Comana, în zona Horezu...

Ada Solomon lucrează de peste 20 de ani în domeniul cinematografiei, şi este unul dintre cei mai activi cineaşti din Noul Cinema Românesc, atât ca producător, cât şi ca distribuitor de film şi manager de cinema. Înainte de a înfiinţa HiFilm Productions în 2004, a colaborat cu parteneri internaţionali, la proiecte precum Callas Forever (Franco Zeffirelli) sau Offset (Didi Danquart).

Ada Solomon FOTO David Muntean

La HiFilm, Ada a produs o serie de scurtmetraje, câştigătoare a numeroase premii internaţionale: Marilena de la P7 (Cristian Nemescu), Lampa cu căciulă (Radu Jude) şi Renovare (Paul Negoescu); lungmetraje de debut: Cea mai fericită fată din lume (Radu Jude), Felicia înainte de toate (Melissa de Raaf, Răzvan Rădulescu), O lună în Thailanda (Paul Negoescu) sau documentarele lui Alexandru Solomon – Cold Waves – Război pe calea undelor, Kapitalism – reţeta noastră secretă.

În 2013 a urcat pe scena Berlinalei, unde a primit, alături de regizorul Călin Peter Netzer, trofeul Ursul de Aur, pentru filmul "Poziţia copilului".

Ada Solomon este fondatorul şi directorul Festivalului de Film NexT înfiinţat în memoria lui Cristian Nemescu şi Andrei Toncu.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite