Prima piesă de teatru de Pascal Bruckner, în premieră la Undercloud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul francez Pascal Bruckner îşi lansează, la Undercloud, prima sa piesă de teatru, scrisă anul acesta şi intitulată „Crăciun la palat”, o comedie politică de situaţie, care face aluzie la Franţa contemporană, dar care ale cărei implicaţii sunt valabile pentru orice context, inclusiv pentru cel al României de azi. Festivalul Internaţional de Teatru Independent Undercloud va avea loc între 22 şi 31 august.

Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Independent Undercloud vine cu o ofertă teatrală bogată şi aduce, pe lângă cele peste 40 de spectacole româneşti şi internaţionale, o serie de invitaţi de prestigiu din sfera teatrului românesc şi internaţional. Printre invitaţii de onoare ai acestei ediţii se numără scriitorul Pascal Bruckner,  dramaturgul Matei Vişniec şi regizorul Mihai Măniuţiu.

Piesa va fi transpusă de Chris Simion într-un sectacol-lectură, care adună o distribuţie de prestigiu formată din Pascal Bruckner, Marian Râlea, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, George Ivaşcu şi Vlad Logigan. Pascal Bruckner, romancier faimos prin scrieri precum „Luni de fiere”, „Casa îngerilor”, „Fanaticii apocalipsei”, este preşedinte onorific al Companiei D’AYA, încă din 1999, când Chris Simion a pus bazele celei mai importante mişcări teatrale independente din România.

Undercloud 2016 dedică un focus DADA, cu ocazia centenarului celebrei mişcări de avangardă iniţiate de Tristan Tzara. Invitatul special în cadrul acestui focus este dramaturgul Matei Vişniec, care va fi reprezentat de patru montări, atât din ţară, cât şi din străinătate, după piese scrise de el: Chris Simion va realiza un spectacol-lectură după „Cabaretul Dada”, regizorul Alexandru Nagy prezintă spectacolul „Buzunarul cu pâine”, Eric Deniaud, de la compania Collectif Kahraba (Franţa/Liban), vine cu spectacolul de marionete pentru adulţi „Voix dans le noir” (după „Omul-pubelă sau Teatrul descompus”), iar trupa Teatrului „Eugen Ionescu” din Republica Moldova prezintă spectacolul „Istoria comunismului repovestită pentru bolnavii mintal”.

Începând cu ediţia din 2015, Uundercloud a adăugat Premiul Teatru Liber – Under Any Cloud, acordat unui teatru de stat sau unui artist din sfera teatrului de stat, pentru contribuţia sa la promovarea actorilor tineri. Anul acest, premiul îi va fi acordat lui Mihai Măniuţiu, directorul Teatrului Naţional din Cluj Napoca, pentru susţinerea constantă pe care o oferă tinerilor artişti şi pentru oportunităţile de dezvoltare pe care le oferă acestora. Mihai Măniuţiu este regizor, profesor şi autori de beletristică şi de critică de teatru şi este cunoscut pentru spectacole precum Richard al II-lea, Experimentul Iov, Lecţia, Timon din Atena, fiind câştigător a numeroase premii naţionale şi internaţionale.  
 

image
CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite