Premiul Man Booker 2015, disponibil acum în colecţia de ficţiune a Editurii Litera

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marlon  James
Marlon  James

„Scurtă istorie a şapte crime”, de Marlon James, roman distins cu Premiul Man Booker 2015, o apariţie extrem de aşteptată în Colecţia Clasici Contemporani Litera, a fost lansat la Târgul de carte Gaudeamus şi este acum disponibil în limba română pentru toţi cititorii.

Conform editurii, lansarea s-a bucurat de prezenţa lui Adrian Despot, a traducătorului Ciprian Şiulea şi a criticului literar Bedros Horasangian, care au declarat la unison că este o carte-monument ce trebuie citită.

Bedros Horasangian: ”O carte fabuloasă, ăsta e cuvântul, despre un popor aflat undeva departe. Şi poate nu am fi auzit de ei [jamaicani], dacă Bob Marley nu ar fi fost o legendă vie a muzicii reggae.”

Sinopsisul oficial al cărţii arată astfel: „Pe 3 decembrie 1976, în perioada preliminară alegerilor generale din Jamaica şi cu două zile înainte ca Bob Marley să apară în concertul pentru pace Zâmbeşte, Jamaica!, menit să atenueze tensiunile politice din Kingston, şapte indivizi înarmaţi au luat cu asalt locuinţa cântăreţului. În atac au fost răniţi Marley, soţia sa şi impresarul lui, plus câteva alte persoane. Vinovaţii nu au fost prinşi şi ancheta oficială a rămas prea puţin transparentă, dar pe străzile capitalei jamaicane sângerosul eveniment a căpătat, cu timpul, proporţii aproape mitice.

„Scurtă istorie a şapte crime” este o explorare în profunzime a acelei perioade instabile şi primejdioase din istoria Jamaicăi şi a urmărilor sale pe termen lung. Marlon James plăsmuieşte cu măiestrie cronica vieţii unui şir întreg de personaje memorabile – asasini profesionişti, lorzi ai drogurilor, jurnalişti, prostituate, agenţi CIA –, pe parcursul a treizeci de ani şi traversând mai multe continente, pentru a le reuni destinele în Jamaica anilor '90, radical schimbată. Palpitant şi inventiv, ambiţios şi irezistibil, “Scurtă istorie a şapte crime” este unul dintre cele mai fascinante şi remarcabile romane ale secolului XXI.“

Marlon  James
„Cum am putea descrie monumentala Scurtă istorie a şapte crime? E un roman epopeic în toate sensurile cuvântului: copleşitor, mitic, excesiv şi ameţitor de complex. În plus, e brut, dens, violent, sarcastic, comic, zguduitor şi epuizant – o mărturie a ambiţiei şi talentului prodigios ale autorului.” The New York Times ~ „Scurtă istorie a şapte crime este un roman extraordinar despre putere, corupţie şi minciuni. Nu cred că există unul mai bun în acest secol.” Irvine Welsh, autorul romanului Trainspotting

Marlon James s-a născut în Kingston, Jamaica, în 1970. A absolvit University of the West Indies în 1991, unde a studiat limba şi literatura engleză, şi a făcut un master de creative writing la Wilkes University, finalizat în 2006. Primul său roman, John Crow’s Devil (2005), a fost nominalizat la Los Angeles Times Book Prize şi la Commonwealth Writers’ Prize, şi s-a aflat pe lista New York Times Editor’s Choice. The Book of Night Women (2009), a doua sa carte, a câştigat Dayton Literary Peace Prize, The Minnesota Book Award şi a fost nominalizată la National Book Critics Circle Award. În cel de-al treilea roman al său, Scurtă istorie a şapte crime (A Brief History Of Seven Killings, 2014), câştigător al Man Booker Prize şi nominalizat la National Book Critics Circle Award, James explorează genuri multiple – thrillerul politic, biografia orală şi povestirea poliţistă – pentru a dezvălui istoria Jamaicăi de la sfârşitul anilor ’70, tentativa de asasinare a lui Bob Marley şi bătăliile clandestine ale ţării din timpul Războiului Rece. Povestirile şi scrierile sale de nonficţiune au apărut în reviste precum Esquire, Granta şi The Caribbean Review of Books. Marlon James predă literatura engleză la Macalester College, în St. Paul, Minnesota.

Dintre romanele distinse cu Premiul Man Booker, la Editura Litera: “Hillary Mantel”, de Wolf Hall, “O cale îngustă spre nordul îndepărtat”, de Richard Flanagan, în curând va apărea “The Line of Beauty”, de Alan Hollinghurst.

Romanul „Scurtă istorie a şapte crime”, de Marlon  James este acum disponibil pe www.litera.ro si pe www.elefant.ro, precum şi în librăriile din toată ţara.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite