Premiile „Ficțiunea” 2024. Tudor Giurgiu și Adrian Majuru, printre câștigătorii din acest an

0
Publicat:

În cadrul Galei Premiilor „Ficțiunea” ce a avut loc joi, 23 mai 2024, ora 19, Revista „Ficțiunea” și Asociația Creatorilor de Ficțiune (ACF) au anunțat câștigătorii premiilor pe anul 2023.

Câștigătorii premiilor „Ficțiunea” pe anul 2023
Premiile „Ficțiunea” au fost acordate la 6 categorii

Este al treilea an în care se acordă premiile „Ficțiunea”, iar în edițiile anterioare, printre nominalizații la aceste premii s-au aflat personalități ale vieții culturale românești, din generații diferite, care s-au remarcat în domeniul creației de ficțiune.

Reamintim că ACF promovează forme hibride ale artei, considerând că limbajele creatorilor din diverse domenii se află în armonie. Ca urmare, Premiile „Ficțiunea” își propun să recompenseze artiști valoroși din varii domenii, unii dintre ei regăsindu-se și în paginile revistei.

Premiile „Ficțiunea” pe anul 2023

1.   Premiul pentru cea mai bună poveste

2.   Premiul pentru cel mai bun personaj

  • Tata Moșu din romanul „Hoțul din Curtea Miracolelor” de Adrian Majuru, Litera, BPC, 2023, colecția. Personaj care aduce alături informație istorică, literatură și senzațional, într-un roman-document.

3.   Premiul pentru cel mai bun final

  • „Diavolul din Freisetzburg” de Roxana Ruscior, Litera, BPC, 2023. Un final cu miză morală, bine scris, care schimbă spectaculos direcția faptelor.

4.   Premiul pentru narativ vizual

  • „Omul-poveste”: Bogdan Simion (Cobzarul). Cea mai epică prezență din spațiul cultural românesc, Cobzarul a creat nu doar un brand, ci și o poveste fără sfârșit, despre muzică, literatură și dorință.

5.   Premiul revistei Ficțiunea

  • Filmul documentar „Amar” de Diana Gavra

6.   Proză scurtă

  • „Daria” de Liviu G. Stan, nr. 148 / 59 (serie nouă) / 2023
  • „Bazarul” de Petre Nechita, flash fiction, nr. 186, 2023
  • „Vida la vida” de I. R. Roman, nr. 174, 2023
  • „Sindrom vestibular și o ușă deschisă” de Angela Baciu, nr. 156 / 67-68 (serie nouă) / 2023
  • „Căruțașul viselor” de Narcis Amariei, foileton. nr. 186,2023

Juriul pentru premiile acordate de ACF a fost alcătuit din: Adriana Irimescu (actriță), Cătălin D. Constantin (conf. univ. dr), Narcis Amariei (scriitor), Ileana Marin (prof univ. dr).

Din partea revistei „Ficțiunea”, pentru premiul revistei și selecția de proză scurtă: Cristina Bogdan (conf. univ. dr), directorul revistei, și Ciprian Handru.

Gala Premiilor Ficțiunea a avut loc pe 23 mai, ora 19, în grădina Casei Cesianu-Filipescu, Calea Victorie 151. Prezentatorii premiilor au fost Nadine Vlădescu și Petre Nechita

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite