Premieră. Filmul lui Radu Jude despre implicarea României în Holocaust, laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „Îmi este indiferent dacă vom intra în istorie ca barbari“, regizat de Radu Jude, a câştigat Marele Premiu la Festivalul de film de la Karlovy Vary. Este pentru prima dată când un film românesc câştigă trofeul Crystal Glove al acestui festival de film din Cehia.

Producţia a fost premiată sâmbătă şi cu Europa Cinemas Label Award, creat în 2003 pentru a îmbunătăţi distribuţia şi promovarea filmelor europene în cinematografe.

„Cred că un premiu spune mai multe despre cei care îl oferă decât despre cei care îl primesc”, a spus Radu Jude pe scena galei, la care a fost prezentă şi producătoarea Ada Solomon.


Lista câştigătorilor de la Festivalul de Film de la Karlovy Vary 2018


Marele premiu al festivalului - în valoare de 25.000 de dolari - a fost acordat pentru prima dată în 1948, când a revenit lungmetrajului „The Last Stage” (Polonia), de Wanda Jakubowska. Între cei recompensaţi de-a lungul timpului cu acest trofeu se numără Jiří Menzel, pentru „Capricious Summer”, Ken Loach, pentru „Kes”, şi Jean-Pierre Jeunet, pentru „Amélie”.

Imagine indisponibilă

Juriul internaţional al ediţiei de anul acesta a fost format din regizorul britanic Mark Cousins, actriţa croată Zrinka Cvitešić, producătoarea italiană Marta Donzelli, criticul ceh de film Zdeněk Holý şi regizoarea olandeză Nanouk Leopold.

Imagine indisponibilă

Jiří Konečný, Ada Solomon şi Radu Jude

În competiţia oficială din care a făcut parte cel de-al şaselea lungmetraj al lui Radu Jude au fost selectate în total 12 filme, producţii din ţări precum Turcia, Slovenia, Canada şi Spania.

Imagine indisponibilă

"Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” a avut premiera mondială luni, în competiţia oficială a Festivalului de la Karlovy Vary. Filmul a fost elogiat de presa internaţională de specialitate, care îl consideră „un semnal de alarmă inteligent”, „un film în urma vizionării căruia eşti mai deştept, dar în mod semnificativ îngrozit” şi o „critică puternică” pe care regizorul o aduce ţării sale.

„Titlul filmului este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniştri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deşi nu este o invitaţie la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, aşa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic. Un «arc peste timp», cum ar veni”, declară Radu Jude.

Filmul prezintă povestea realizării unei reconstituiri istorice pentru un spectacol de stradă.

Imagine indisponibilă

Producţia, inclusă în competiţia oficială a celei de-a 53-a ediţii a prestigiosului eveniment din Cehia, care a avut loc în perioada 29 iunie - 7 iulie 2018, îi are în distribuţie pe Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ.

Imaginea este semnată de Marius Panduru (RSC), montajul - de Cătălin Cristuţiu, sunetul- de Jean Umanski, mixajul - de Cristinel Şirli, designul de sunet - de Dana Bunescu, decorurile şi costumele - de Iuliana Vîlsan.

Imagine indisponibilă

Producător este Ada Solomon, coproducători - Jiří Konečný, Serge Lalou, Claire Dornoy, Rossitsa Valkanova, Jonas Dornbach, Janine Jackowski şi Maren Ade. Producător asociat: Holger Stern.

Imagine indisponibilă

Radu Jude a regizat mai multe scurtmetraje, printre care „Corp la corp" (2003), „Marea Neagră" (2004), „Lampa cu căciulă" (2006) - cel mai premiat scurtmetraj românesc al tuturor timpurilor, câştigător al marilor premii la Sundace, San Francisco, Los Angeles şi „Alexandra" (2007) - selecţionat în peste 30 de festivaluri.

A semnat scenariul multor filme pe care le-a regizat, pasionat fiind de lectură şi adaptarea unor texte valoroase. "Eu îmi închipui cinematograful ca pe un fel de instrument descriptiv", declara regizorul. 

Printre filmele cărora regizorul le-a trasat şi povestea se numără „Alexandra" (2007), „Toată lumea din familia noastră" (2012), „O umbră de nor" (2013) şi proaspăt premiatul la Berlinala 2015, „Aferim!"

La o privire atentă, biografia sa este una bogată, deşi este un regizor tânăr (Radu Jude s-a născut în anul 1977). Greu de imaginat este însă cum a reuşit să facă atâtea filme (şi asta pe langă regia de spoturi publicitare sau videoclipuri muzicale). Răspunsul îl oferă tot regizorul: multă pasiune şi mult travaliu în obţinerea fondurilor, "escaladarea" birocraţiei românesti, a instituţiilor statului şi aşteptarea unor semnături care, uneori, pot să nu sosească deloc. În 2015, Radu Jude a fost premiat cu Ursul de Argint la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite