„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude, elogiat de presa internaţională VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, regizat de Radu Jude, film ce a avut premiera mondială luni, în competiţia oficială a Festivalului de la Karlovy Vary, este elogiat de presa internaţională de specialitate, care îl consideră „un semnal de alarmă inteligent”. Filmul spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a luptei de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă.

Cu cel de-al şaselea lungmetraj, Radu Jude lansează, în viziunea Variety, „un atac caustic şi foarte actual asupra negării Holocaustului în România şi a miopiei referitoare la istorie”.

„Compoziţia extraordinară a lui Jude este surprinzătoare - un interogatoriu provocator, sarcastic şi crucial între trecut şi prezent, care escaladează spre un impas”.

Jocul actriţei Ioana Iacob este „captivant şi natural”. Sunt lăudate şi imaginea semnată de Marius Panduru şi costumele Iulianei Vîlsan, iar totul se combină cel mai bine într-o scenă „electrizantă”, în timpul unei furtuni. Modul de filmare al lui Panduru este unul „bogat, având în vedere spontaneitatea lui, iar imaginile suprinse în timpul luptelor şi problemelor de pe platou amintesc de Brecht, reminiscenţă a introspecţiei lui Truffaut în « La nuit américaine»”.

„Filmul este apogeul tuturor preocupărilor recente ale lui Jude privind tema şi forma”, completează Variety.

Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” este „un semnal de alarmă inteligent”, într-o perioadă în care populismul este în creştere, „un film în urma vizionării căruia eşti mai deştept, dar în mod semnificativ îngrozit”.

The Hollywood Reporter notează că meta-drama ambiţioasă a regizorului român este „o abordare modernă îndrăzneaţă a unui masacru din timpul războiului”.

„Tonul este unul ludic tipic lui Jude, care abordează un subiect spinos cu ironia-i obişnuită şi cu atenţie la umanitatea imperfectă”, mai scrie publicaţia americană, care găseşte asemănări, de asemenea, cu Brecht, dar şi cu Godard.

Screen International este de părere că Radu Jude aduce, după „Aferim!”, o „altă critică puternică ţării sale”. Lungmetrajul este „o comedie-dramă îndrăzneaţă care pune laolaltă, cu pricepere, trecutul şi prezentul şi îi provoacă din nou pe compatrioţii lui Jude să se confrunte cu aspecte incomode ale istoriei lor”.

Filmul, inclus în competiţia oficială a celei de-a 53-a ediţii a prestigiosului eveniment din Cehia, care are loc în perioada 29 iunie - 7 iulie 2018, îi are în distribuţie pe Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ.

Imaginea este semnată de Marius Panduru (RSC), montajul - de Cătălin Cristuţiu, sunetul- de Jean Umanski, mixajul - de Cristinel Şirli, designul de sunet - de Dana Bunescu, decorurile şi costumele - de Iuliana Vîlsan.

Producător este Ada Solomon, coproducători - Jiří Konečný, Serge Lalou, Claire Dornoy, Rossitsa Valkanova, Jonas Dornbach, Janine Jackowski şi Maren Ade. Producător asociat: Holger Stern.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite