„Povestirile alese” ale lui Mircea Cărtărescu, lansate la Gaudeamus

0
0
Scriitorul Mircea Cărtărescu va lansa la Targul Gaudeamus un nou volum de povestiri
Scriitorul Mircea Cărtărescu va lansa la Targul Gaudeamus un nou volum de povestiri

Volumul „Fata de la marginea vieţii. Povestiri alese”, de Mircea Cărtărescu, se va lansa pe 22 noiembrie, de la ora 14.00, la cea de-a XXI-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, care se va desfăşura între 19 şi 23 noiembrie la Romexpo.

„Fata de la marginea vieţii. Povestiri alese” conţine texte pe care scriitorul le-a adunat acum într-un singur volum, „pentru plăcerea cititorului”, aşa cum declară Mircea Cărtărescu. La lansarea volumului vor participa scriitorul Mircea Cărtărescu şi Lidia Bodea, directorul editurii Humanitas.

„Unele dintre micile istorii adunate aici sunt basme, altele povestiri, altele, până la urmă, fragmente de jurnal. Toate sunt în definitiv amintiri, reale sau inventate. Nu imagini ale realităţii, ci ale minţii care o decupează din hiperrealitatea noastră de toate zilele. Au fost presărate până acum în multe dintre cărţile mele, în alte contexte şi cerând o altă lectură. M-am gândit să le strâng, pentru plăcerea cititorului, între coperţile unui singur volum, nu pentru că aş crede foarte mult - deşi cred - în calităţile prozei scurte, ci mai ales pentru că am o credinţă de neclintit în poezie”, a spus Mircea Cărtărescu, explicându-şi motivaţiile.


„N-am prea avut de ales în alcătuirea acestei culegeri de «povestiri alese». Am lăsat doar să intre texte de o lungime rezonabilă, pe care m-am amuzat să le aşez într-o ordine oarecare, dar altfel le-am lăsat să colaboreze, să se alieze, să se înfrunte, să se submineze-ntre ele ca orice grup de necunoscuţi adunat între zidurile unei odăi. Sperând ca până la urmă să iasă de-aici mallarméanul «beau livre»", a mai declarat scriitorul.
Mircea Cărtărescu s-a numărat în ultimii ani printre favoriţii la premiul Nobel pentru literatură, potrivit caselor de pariuri internaţionale. Anul acesta, Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România (USR) l-a propus pe Mircea Cărtărescu, alături de Nicolae Breban, Norman Manea şi Varujan Vosganian, pentru premiul Nobel.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite