Poveştile lui Djuvara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

MARŢI, 28 DECEMBRIE Cartea „Un secol cu Neagu Djuvara“, de George Rădulescu, va fi distribuită împreună cu „Adevărul“, la preţul de 14,95 lei. Cele 224 de pagini ale elegantei apariţii editoriale de la Adevărul Holding sunt rezultatul celor peste 12 ore de interviu luat de jurnalist lui Neagu Djuvara.

Volumul „Un secol cu Nea-gu Djuvara", de George Rădulescu, cea mai recentă apariţie a Editurii Adevărul Holding, a fost lansat la sfârşitul săptămânii trecute, în prezenţa a numeroase personalităţi. Deosebitul interes pe care l-a suscitat iniţiativa „Adevărului" a condus la luarea deciziei de distribuire a cărţii împreună cu ziarul, marţi 28 decembrie, la preţul de doar 14,95 lei. Oferta are drept obiectiv răspândirea mesajului lui Neagu Djuvara - un posibil model pentru generaţiile mai tinere, aflate în derivă axiologică, susţine autorul George Rădulescu - unui număr cât mai mare de oameni, virtual interesaţi.

Aflat la vârsta de 94 de ani, profesorul şi istoricul Neagu Djuvara rememorează, pe parcursul discuţiei cu George Rădulescu, principalele momente ale unui traseu biografic de excepţie. „Am plecat din ţară în 1917 traversând Rusia şi am sosit în Franţa. Tata rămăsese în România, iar noi plecasem în această aventură în plină revoluţie bolşevică. Închipuiţi-vă că acesta a fost întâiul miracol din viaţa mea: noi părăsisem Petrogradul în ziua de 7 noiembrie 1917...", începe Djuvara să depene firul amintirilor...

A scăpat de bolşevici de două ori

Periplul care urmează prin Rusia, Scandinavia, Anglia şi Franţa este efectiv halucinant şi e reconstituit de Djuvara strict din povestirile mamei sale şi din amintirile sale de la doi ani. „Miezul" plin de tâlc al vorbelor istoricului Djuvara este permanent prezent: „Toate faptele şi toate gesturile pe care le făceau bolşevicii erau o copie a Revoluţiei franceze", spune la un moment dat, memorabil, cel a cărui viaţă se confundă, practic, cu evenimentele principale ale secolului XX, cel mai zbuciumat şi mai tragic din întreaga istorie.

„Delirul" ideologic al proiectului modernităţii este dus acum până la ultimele consecinţe posibile (hitlerism, stalinism, maoism, plus două războaie mondiale), fapt care afectează ireversibil viaţa a milioane de oameni de pe întreaga planetă. Tânărul Djuvara, ajutat şi de puţin noroc personal, scapă mereu „ca prin urechile acului" de ce e mai rău (şi la 7 noiembrie 1917, şi la 23 august 1944), dar se află mereu în preajma marilor momente istorice.

"Toate faptele şi toate gesturile pe care le făceau bolşevicii erau o copie a Revoluţiei franceze."
Neagu Djuvara istoric

„Aida", de Verdi

VINERI, 24 DECEMBRIE Colecţia „Mari spectacole de operă" se încheie cu „Aida", de Giuseppe Verdi, distribuită cu „Adevărul", la preţul de 19,99 lei. DVD-ul conţine o înregistrare din 2001 a spectacolului regizat de Franco Zeffirelli la Teatrul „Giuseppe Verdi" din Busetto.

Un maur supergelos

JOI, 30 DECEMBRIE Volumul „Othello. Îmblânzirea scorpiei", de William Shakespeare, se distribuie joia viitoare, la 30 decembrie, împreună cu ziarul „Adevărul", la preţul de 12,99 lei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite