Poveştile controversate ale istoriei: alcoolul i-a ucis pe Preda, Nichita şi Labiş, cum l-a trădat o bănăţeancă pe  mafiotului Dilinger, cum s-a îndrăgostit Goga de spioana lui Hitler

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Cumpănaş este bănăţeanca a cărei trădare a dus la capturarea temutul mafiot american John Dillinger
Ana Cumpănaş este bănăţeanca a cărei trădare a dus la capturarea temutul mafiot american John Dillinger

O ţară prin ale cărei mealaguri s-au perindat atâtea neamuri diferite, de-a lungul istoriei României au existat destule personalităţi controversate. adevarul.ro vă propune o "plimbare" prin lumea păcerilor mortale ale scriitorilor, prin viaţa unuia dintre cei mai apropiaţi oameni ai generalului Antonescu, dar şi prin poveştile de dragoste inedite ca cea a scriitorului Octavian Goga, amorezat de spionul lui Hitler.

Dragoste din interes, diferenţe de vârstă, de cultură, căsătorii între oameni cu acelaşi sex sau cruzime extremă sunt câteva dintre controversele ce se perindă în dreptul unor oameni de astăzi. Departe în trecut, altele erau problemele care făceau ca personalităţi celebre să fie considerate în afara ritumului normal al societăţii.

În istoria ţării noastre, există multe poveşti pasionante ale marilor personalităţi. De la scriitori români deveiniţi celebri şi prin viciile care le-au adus moartea, la ruşinea primului consul otoman, de la guvernatorul Transnistriei din timpul lui Antonescu, la iubita mafiotului american Dilinger şi până la dragostea scriitorului Octavian Goga pentru o femeie bănuită a fi spionul lui Hitler.

Genii literare, conduşi de aburii alcoolului

Nichita Stănescu, alături de Nicolae Labiş şi Marin Preda sunt trei dintre cei mai cunoscuţi scriitori români, care de-a lungul timpului au devenit notorii şi pentru pasiunea care, într-o anumită măsură, i-a condus spre moarte: alcoolul. adevarul.ro vă spune povestea a trei mari genii literare care au creat capodopere, conduşi fiind,de multe ori, de aburii alcoolului.

Primul consul turc la Constanţa, şantajat de părinţii unei codane de 19 ani

Primul consul turc la Constanţa, Gelal Bey, a fost victima unei înscenări puse la cale de o familie de cârciumari români. La Medgidia, reprezentantul puternicului Imperiu Otoman avea să fie şantajat de părinţii unei frumoase codane de 19 ani.

În Dobrogea abia românizată, Gelal Bey, fiu de paşă, fusese numit consul al Imperiului Otoman la Constanţa, după Războiul de Independenţă din 1877. Gelal era prieten cu Agop Zambaccian, tatăl viitorului colecţionar celebru, constănţeanul Krikor Zambaccian.

Femeia care l-a trădat pe faimosul mafiot american John Dillinger

Chiar dacă Ana Cumpănaş nu mai trăieşte de mult, povestea ei e mai vie ca niciodată. Încă se pun întrebări despre viaţa şi moartea celei numite „femeia în roşu”. Misterul specific romanelor poliţiste revine ori de câte ori încearcă cineva să-i calce pe urme.

Despre bănăţeanca Ana Persida-Cumpănaş, cea care l-a turnat pe celebrul gangster John Dillinger, s-au scris multe de-a lungul timpului, sau făcut filme, piese de teatru, iar romanul „Femeia în roşu”, de Mircea Nedelciu, Adriana Babeţi şi Mircea Mihăieş reprezintă cel mai important document.

Focşani: Gheorghe Alexianu, un personaj pe cât de puternic, pe atât de controversat în istorie

Pe data de 2 ianuarie, în anul 1897, a văzut lumina zilei  în oraşul Panciu Gheorghe Alexianu, fiul lui Ovanes Alecsan,  de profesie comerciant, de naţionalitate romană şi religie gregoriană. Exemplul de guvernare al politicianului născut la Panciu  poate fi criticat sau admirat de unii sau de alţii , dar cu siguranţă ar fi bine să fie ştiut de cei mai mulţi dintre noi.

Greşeala din tinereţe a Mitropolitului Andre Şaguna

Păcatul din viaţa unui sfânt. Mitropolitul Andrei Şaguna a fost acuzat că a trădat-o pe Ecaterina Varga, apărătoarea ţăranilor iobagi. Ecaterina Varga (Varga Katalin) a fost o nobilă maghiară care a militat pentru drepturile iobagilor români din Ardeal. O stradă de sub Tâmpa, din spatele Magazinului Star din Braşov, îi poartă numele.

Ţăranii au numit-o Doamna Noastră şi aşa a rămas cunoscută. Mitropolitul Andrei Şaguna este considerat cel mai de seamă om politic ardelean. Pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, în 1848, a fost ales preşedintele comitetului Marii Adunări. Alături de Avram Iancu, a fost sufletul mişcării de eliberare a românilor ardeleni. Mitropolitul a făcut multe fapte bune, dar, în tinereţe, pe când era doar baron, a făcut o mare greşeală.

Spion pentru Hitler, mare dragoste pentru Octavian Goga

Veturia Goga, a doua soţie a lui Octavian Goga, a rămas în istorie drept un personaj controversat. Marea iubire a poetului, Veturia a fost descrisă în nuanţe de gri: “Privighetoarea lui Hitler”, “Eminenţa cenuşie”, “Marea Doamnă a dictaturii antonesciene”, “gălăgioasa ilustră”, “Muza lui Antonescu” şi “un Rasputin à tout faire”.

Strănepotul poetului şi omului politic Octavian Goga, profesorul Mircea Goga, afirmă, într-o carte, că a doua soţie a unchiului său a spionat pentru Hitler şi ar fi jucat un rol influent în timpul dictaturilor lui Carol al II-lea şi a lui Antonescu. Veturia Goga, cântăreaţă de operă, marea iubire a poetului, s-a bucurat de aprecierea lui Wagner, Enescu şi a regilor Europei.

Elena Ceauşescu l-a trimis pe ministrul Sănătăţii la uşa lui Nichita Stănescu

Genial, admirat şi adulat ca nimeni altul încă din timpul vieţii, Nichita Stănescu a rămas în amintirile celor care l-au cunoscut şi cu patima ucigătoare pentru alcool. Recunoaşterea internaţională a lui Nichita a determinat-o pe Elena Ceauşescu să facă un gest mai puţin obişnuit, să-i trimită la uşă ministrul Sănătăţii pentru o consultaţie.

„Relaţia“ lui Nichita cu alcoolul este una de notorietate. Cunoscuţi şi prieteni apropiaţi ai poetului au povestit despre consumul impresionant din garsoniera poetului, despre admiratorii care veneau în vizită cu sticle de votcă şi palincă, dar şi despre sumele cheltuite pe băutură de Nichita, până la 2.500 de lei pentru câteva zile, în condiţiile în care un salariu era de aproximativ 1.000 de lei.

Gabriel Bathory, principele afemeiat şi peste măsură de ambiţios al Transilvaniei

Principele Transilvaniei din secolul XVII este considerat cel mai infam personaj din istoria Sibiului, şi este de asemenea protagonistul unei poveşti de dragoste cu final tragic, rămasă în istorie. Nepotul fostului rege al Poloniei, Ştefan Bathory, principele Gabriel Bathory era văzut drept un bărbat care arăta bine, cu o fire foarte darnică, în acelaşi timp însă era afemeiat şi peste măsură de ambiţios.


 


La acest articol au contribuit: Cristina Răduţă, Sinziana Ionescu, Ştefan Both, Ştefan Borcea, Simona Suciu, Florina Pop, Dana Mihai, Ramona Găină

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite