Revelaţii printre aburii alcoolului: Nicolae Labiş, Nichita Stănescu şi Marin Preda, trei scriitori remarcabili legaţi de aceeaşi pasiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bustul lui Nicolae Labiş de la Casa memorială din Mălini FOTO ro.wikipedia.org
Bustul lui Nicolae Labiş de la Casa memorială din Mălini FOTO ro.wikipedia.org

Nichita Stănescu, alături de Nicolae Labiş şi Marin Preda sunt trei dintre cei mai cunoscuţi scriitori români, care de-a lungul timpului au devenit notorii şi pentru pasiunea care, într-o anumită măsură, i-a condus spre moarte: alcoolul.

Adevarul.ro vă spune povestea a trei mari genii literare care au creat capodopere, conduşi fiind,de multe ori, de aburii alcoolului.

Nicolae Labiş a băut ultima dată la Peştera

Opera de referinţă a lui Labiş este „Moartea căprioarei” , creaţie cunoscută de generaţii întregi. Poetul nu a avut suficient timp să se bucure de viaţă pentru că la doar 21 de ani a murit călcat de tramvai, în data de 22 decembrie 1956.

Tânărul poet era la un restaurant din Capitală, alături de o doamnă cu „o moralitate îndoielnică” , după cum povesteşte istoricul Dan Falcan. Acesta şi-a petrecut o parte din zi în restaurantul Peştera, în compania misterioasei femei, care era, cel mai probabil, o balerină din Rusia, spune Falcan.

La masa poetul însoţit de balerina rusă se afla şi Lucian Raicu, împreună cu soţia lui. Se pare că cei patru au stat la un pahar în interiorul restaurantului Peştera, fără ca niciunul dintre aceştia să ştie că pentru Nicolae Labiş urma să fie ultima întâlnire, ultimul pahar.

După ce a părăsit restaurantul, poetul - însoţit de partenera sa - a ajuns în staţia de tramvai din apropierea restaurantului. Printr-o întâmplare nefericită sau printr-un plan pus la cale cu grijă, Nicolae Labiş (foto dreapta) a ajuns sub roţile tramvaiului. Astfel s-a sfârşit povestea unuia dintre cei mai talentaţi scriitori ai României.

nicolae labis mic

Imediat după accident a fost dus la spitalul Colţea, dar starea lui s-a agravat. A fost trimis la un alt spital, însă fără niciun rezultat, pentru că tânărul Labiş încetase să mai respire.

După accident au apărut numeroase speculaţii cu privirea la modul în care acesta s-a petrecut. Unii oameni erau de părere că a fost vorba despre un accident care s-a produs din vina ameţelii, stare care l-a cuprins pe poet după consumul de alcool. Alte persoane erau de părere că la mijloc a fost vorba despre Securitate şi că un agent l-ar fi împins pe Labiş în faţa tramvaiului.

Cert este că Nicolae Labiş şi-a pierdut viaţa pe 22 decembrie 1956, dar a lăsat pentru români nişte opere cu adevărat valoroase.  Nu a fost niciodată căsătorit, însă a avut mai multe relaţii de-a lungul timpului.

Lucian Raicu, un fel de ironie a sorţii

Lucian Raicu, cel care a fost alături de Labiş înainte de a fi muri călcat de tramvai, l-a însoţit la un ultim pahar şi pe Marin Preda, sau cel puţin aşa se presupune.

„Lucian Raicu era un fel de ironie a sorţii pentru că a stat la un pahar pentru ultima dată şi cu Marin Preda” , povesteşte istoricul Dan Falcan.

Pe lângă talentul scriitoricesc deosebit pe care Marin Preda îl avea (foto dreapta), el avea şi o înclinaţie pentru alcool.

marin preda mic

Informaţii culese după 16 mai 1980, ziua în care s-a stins din viaţă marele Marin Preda, arată că scriitorul ar fi murit din cauza viciului său.

„Marin Preda moare înecat în propria vomă”, spune Dan Falcan. Şi în cazul lui au existat mai multe variante, de la o execuţie a Securităţii, la consumul de băutură şi până la sufocare cu o lenjerie de pat.

Oricare ar fi fost varianta adevărată, clar este că Marin Preda s-a stins din viaţă în 1980 şi de-a lungul existenţei sale a avut trei soţii.

Nichita Stănescu, consumator de vodcă

Şi poetul Nichita Stănescu a avut probleme din cauza băuturii. „Nichita era mare consumator de vodcă, dar în momentele în care începea să bea avea revelaţii” , povesteşte istoricul.  Pe lângă creaţiile sale, acesta a mai fost cunoscut şi pentru numărul mare de domnişoare cărora le-a pus inima pe jar.

nichita stanescu mic

Un număr însemnat de doamne şi domnişoare s-au îndrăgostit de „chipeşul” Nichita Stănescu (foto dreapta), dar a ales să se însoare, urmând să mai aibă o povestea asemănătoare cu Gabriela Melinescu, după cum povesteşte Falcan.

Pe 13 decembrie 1983, ziua în care poetul s-a stins din viaţă, Nicolae Ceauşescu îi trimite o coroană de flori, gest surprinzător pentru acea vreme şi destul de rar făcut de dictator. Acesta lucru îşi găseşte şi o explicaţie în rândul istoricilor, faptul că nu era un contestatar al regimul a cântărit mult în gestul făcut de Ceauşescu.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite