Gabriel Bathory, principele afemeiat şi peste măsură de ambiţios al Transilvaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gabriel bathory

Principele Transilvaniei din secolul XVII este considerat cel mai infam personaj din istoria Sibiului, şi este de asemenea protagonistul unei poveşti de dragoste cu final tragic, rămasă în istorie.

Nepotul fostului rege al Poloniei, Ştefan Bathory, principele Gabriel Bathory era văzut drept un bărbat care arăta bine, cu o fire foarte darnică, în acelaşi timp însă era afemeiat şi peste măsură de ambiţios. 

Bathory a fost principe al Transilvaniei între 1608 şi 1613, iar domnia sa a fost caracterizată de instabilitate permanentă. Prin modul său agresiv de guvernare şi atitudinea sa imorală şi-a făcut mulţi duşmani în rândul nobilimii ardelene, iar odată cu ocparea Sibiului şi-a atras şi împotrivirea naţiunii săseşti. 

“Poate cel mai infam personaj din istoria Sibiului a fost Gabriel Bathory, nepotul contesei vampir si principe al Transilvaniei. Acesta considera că pentru a controla Transilvania trebuia să ai în buzunar cheile Sibiului., aşa că ocupă Sibiul şi dezarmează cu 20.000 de oameni. Convoacă Dieta şi acuză Sibiul de înaltă trădare şi cere o amendă de 50.000 guldeni. Primăria este devastată, Magistratul este întemniţat iar sibienii sunt alungaţi din cetate. În anul 1611 mai cere 100.000 guldeni Sibiului, şi părăseşte definitive oraşul în 1613”, explică istoricul Răzvan Pop, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Sibiu. 

Poveste cu final tragic

Principele este şi protagonistul unei poveşti cu final tragic, rămasă celebră în istoria Sibiului. Când a ocupat Sibiul, în 1610, oraşul a fost ars şi foarte mulţi dintre locuitorii săi au fost arestaţi. Printre cei care au ajuns în spatele gratiilor s-a numărat şi un patrician care avea locuinţa în apropierea Pieţei Mari a oraşului. 

Se pare că acesta a murit în închisoare, chinuit de torturile călăilor lui Bathory. În casa din apropierea Pieţei Mari a rămas văduva acestuia, o femeie extrem de frumoasă despre care se spune că i-a câştigat inima sângerosului principe. 

Îndrăgostit, acesta a curtat-o intens, însă tânăra sibiancă i-a refuzat avansurile. Şi chiar dacă furia şi insistenţele principelui au sporit, ea a continuat să-l refuse. Sfârşitul poveştii a fost unul trist. Pentru că îşi iubea prea mult soţul mort, tânăra a preferat să îl urmeze pe acesta în viaţa de apoi decât să-i cedeze crudului principe. 

S-a sinucis, lăsând multe lacrimi în urmă, în casa în care a locuit cu soţul său, lângă Piaţa Mare. Imobilul este situat chiar lângă Palatul Brukenthal şi astăzi este cunoscut drept Casa Movert. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite